ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Case study: Izbor održivih tehnologija upravljanja kanalizacijskim muljem temeljen na tehno-ekonomsko-okolišnim kriterijima

Upravljanje i zbrinjavanje kanalizacijskog mulja postaje sve veća briga na globalnoj razini. U prošlosti je glavni cilj bio potpuno eliminirati kanalizacijski mulj budući da se smatrao prijetnjom za ljude i okoliš, ali u posljednje se vrijeme javljaju različite mogućnosti za proizvodnju energije i obnovu materijala. Postojeće tehnologije, kao što su spaljivanje ili izravna primjena u poljoprivredi, doprinose smanjenju količine i obnavljanju hranjivih tvari, ali nisu u mogućnosti u potpunosti iskoristiti potencijal kanalizacijskog mulja u okvirima cirkularne ekonomije i bioekonomije.

U radu koji potpisuju Dinko Đurđević (EIHP), Saša Žiković (EFRI) i Paolo Blecich (RITEH) – ‘Sustainable Sewage Sludge Management Technologies – Selection Based on Techno-Economic-Environmental Criteria: Case Study of Croatia’ – objavljenom u znanstvenom časopisu Energies, razvijen je model u okviru PROMETHEE metode, koji analizira tehnologije za održivo gospodarenje kanalizacijskim muljem.

U sklopu studije Republika Hrvatska je korištena kao zemlja u kojoj se količinski povećava kanalizacijski mulj kao rezultat nedavne nadogradnje i proširenja u sustavu otpadnih voda. Spaljivanje, rasplinjavanje, anaerobna digestija i obnavljanje hranjivih tvari analizirani su kao koncepti tretmana povećane količine kanalizacijskog mulja. Analizom odabranih kriterija model otkriva da je najbolje rješenje izdvajanje korisnih materijala iz kanalizacijskog mulja proizvodnjom struvita.

Cijeli rad možete pročitati OVDJE.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva