ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

23. HED Forum

28.11.2014. u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog održati će se Forum – Dan energije u organizaciji Hrvatskog energetskog društva. Na ovogodišnjem Forumu razgovarati će se o definiranju i implementiranju energetske politike za 2030.
Europska komisija utvrdila je smjernice klimatske, a posljedično i energetske politike za 2030. godinu. Jasno je izražen jedino cilj smanjenja emisija CO2 za 40 posto u odnosu na 1990. godinu, a sve ostalo je otvoreno. Najvažnije pitanje je kako to ostvariti? Svaka od zemalja članica treba definirati svoj način za ostvarenje tog cilja. Pojedini elementi dosadašnje politike smanjenja emisija, kao npr. trgovanje emisijama nisu ni zaživjele.
U stručnoj javnosti, u okviru World Energy Councila (WEC-a), u većinskom dijelu je iskazan stav da je potrebno utvrditi jedan cilj – smanjenje emisija CO2, a da su sve ostalo mjere za ostvarivanje tog cilja. Time se ne umanjuje važnost obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, već ih se stavlja u funkciju sredstva za ostvarivanje politike smanjenja emisija.
Ključni elementi takve politike su: provedivost, uravnoteženost s tehničko tehnološkim potrebama elektroenergetskog i drugih sustava i najniža cijena ostvarivanja politike smanjenja emisija CO2. U proteklom razdoblju provođenja politike smanjenja emisija CO2, povećanja korištenja obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti je rezultiralo povećanjem cijene električne energije i ukupno energije, kroz različite oblike dodatnih troškova za kupce energije. Iako nije utvrđivana realna cijena smanjenja emisija, ona je objektivizirana kroz dodatne troškove koje plaćaju kupci energije.
Pozivnicu možete pronaći na linku – 23HED_2poziv
23Forum_1

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva