ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

INOGATE – međunarodna konferencija održana u Zagrebu uz potporu EIHP-a

Inogate
 
U organizaciji Europske komisije, uz potporu Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP) i INOGATE tehničkog sekretarijata (ITS) sa sjedištem u Kijevu, u Zagrebu je 26. i 27. studenog 2014. godine održana međunarodna konferencija o energetskoj statistici pod nazivom Rezultati nacionalnih planova razvoja energetske statistike 2012.-2014. i poboljšanje kvalitete energetske statistike i energetskih bilanci.
Konferencija je održana u okviru projekta „INOGATE tehnički sekretarijat i integrirani program potpore Baku inicijativi i energetskim opredjeljenjima Istočnog partnerstva“ (ITS projekt) koji je pokrenut 2012. godine s ciljem pružanja potpore zemljama članicama u povećanju energetske neovisnosti, sigurnosti opskrbe i sprečavanja klimatskih promjena. Zemlje članice INOGATE područja su: Armenija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Gruzija, Kazahstan, Kirgistan, Moldavija, Ukrajina, Tadžikistan, Uzbekistan i Turkmenistan. Posebna komponenta ITS projekta pod nazivom Podrška statističkoj suradnji, pokrenuta je radi pružanja tehničke pomoći u području razvoja energetske statistike i usklađivanja nacionalnih standarada s međunarodnim  standardima (IEA/EUROSTAT/UNSD) te povećanju korištenja službene statistike u izradi energetskih planova i strategija u regiji.
Cilj konferencije bio je predstaviti rezultate akcijskih planova razvoja energetske statistike koji su se provodili u periodu 2012 – 2014 godine te podržati diskusiju vezanu uz nastavak aktivnosti u slijedećem razdoblju te naglasiti važnost kontinuiranog poboljšanja kvalitete energetske statistike. Na konferenciji se okupilo preko 60 visoko pozicioniranih nacionalnih statističkih instituta i ministarstava odgovornih za energetsku statistiku, predstavnici međunarodnih organizacija te predstavnici relevantnih institucija iz Hrvatske koji su u okviru posebne sekcije predstavili institucionalni okvir energetske statistike u Hrvatskoj.
Sudionike je pozdravio gosp. Mathieu Bousquet iz Europske komisije, koji je naglasio kako je u okviru projekta ostvaren izrazito veliki napredak. Gosp. Michele Schivazappa naglasio je kako će EUROSTAT i dalje pružati potporu ovako važnim projektima, a gosp. Pierre Bolieu naglasio je da je Međunarodna energetska agencija izrazito zadovoljna zbog velikog napretka ostvarenog u velikom broju zemalja i u kratkom vremenskom periodu. Pozdravnu riječ sudionicima konferencije uputio je i gosp. Goran Granić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar, koji je stavio naglasak na važnost energetske statistike i njenu povezanost s energetskim planiranjem i razvojem cjelokupnog energetskog sektora u zemlji.
Energetski institut Hrvoje Požar, kao partner ITS projekta, u periodu od 2012. godine kontinuirano je pružao tehničku pomoć u razvoju institucionalnog okvira za energetsku statistiku, odgovarajućih standarda, metodologija za prikupljanje energetskih podataka i izradu energetskih bilanci, modela za izradu mjesečne energetske statistike, statistike cijena i indikatora energetske učinkovitosti u gotovo svim INOGATE zemljama.
 
Više informacija o samom projektu i konferenciji možete pronaći na službenim stranicama projekta: www.inogate.org ili se obratite kontakt osobi za INOGATE projekt u Energetskom institutu Hrvoje Požar.
 
Kontakt osoba:
Dr.sc. Alenka Kinderman Lončarević
Energetski institut Hrvoje Požar
akinderm@eihp.hr
tel: + 385 1 6326 119

Predstavnici Tajikistana i Kazakhstana Alenka Kinderman Lončarević - EIHP Sudionici konferencije

Predstavnici Kirgistana Predstavnici Azerbajdžana Gosp. Michele Schivazappa (EUROSTAT), gosp. Mathieu Bousquet (EC, DG DEVCO), gosp. Goran Granić pozdravili su sudionike konferencije

 

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva