ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

INOGATE – međunarodna konferencija održana u Zagrebu uz potporu EIHP-a

Inogate
 
U organizaciji Europske komisije, uz potporu Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP) i INOGATE tehničkog sekretarijata (ITS) sa sjedištem u Kijevu, u Zagrebu je 26. i 27. studenog 2014. godine održana međunarodna konferencija o energetskoj statistici pod nazivom Rezultati nacionalnih planova razvoja energetske statistike 2012.-2014. i poboljšanje kvalitete energetske statistike i energetskih bilanci.
Konferencija je održana u okviru projekta „INOGATE tehnički sekretarijat i integrirani program potpore Baku inicijativi i energetskim opredjeljenjima Istočnog partnerstva“ (ITS projekt) koji je pokrenut 2012. godine s ciljem pružanja potpore zemljama članicama u povećanju energetske neovisnosti, sigurnosti opskrbe i sprečavanja klimatskih promjena. Zemlje članice INOGATE područja su: Armenija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Gruzija, Kazahstan, Kirgistan, Moldavija, Ukrajina, Tadžikistan, Uzbekistan i Turkmenistan. Posebna komponenta ITS projekta pod nazivom Podrška statističkoj suradnji, pokrenuta je radi pružanja tehničke pomoći u području razvoja energetske statistike i usklađivanja nacionalnih standarada s međunarodnim  standardima (IEA/EUROSTAT/UNSD) te povećanju korištenja službene statistike u izradi energetskih planova i strategija u regiji.
Cilj konferencije bio je predstaviti rezultate akcijskih planova razvoja energetske statistike koji su se provodili u periodu 2012 – 2014 godine te podržati diskusiju vezanu uz nastavak aktivnosti u slijedećem razdoblju te naglasiti važnost kontinuiranog poboljšanja kvalitete energetske statistike. Na konferenciji se okupilo preko 60 visoko pozicioniranih nacionalnih statističkih instituta i ministarstava odgovornih za energetsku statistiku, predstavnici međunarodnih organizacija te predstavnici relevantnih institucija iz Hrvatske koji su u okviru posebne sekcije predstavili institucionalni okvir energetske statistike u Hrvatskoj.
Sudionike je pozdravio gosp. Mathieu Bousquet iz Europske komisije, koji je naglasio kako je u okviru projekta ostvaren izrazito veliki napredak. Gosp. Michele Schivazappa naglasio je kako će EUROSTAT i dalje pružati potporu ovako važnim projektima, a gosp. Pierre Bolieu naglasio je da je Međunarodna energetska agencija izrazito zadovoljna zbog velikog napretka ostvarenog u velikom broju zemalja i u kratkom vremenskom periodu. Pozdravnu riječ sudionicima konferencije uputio je i gosp. Goran Granić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar, koji je stavio naglasak na važnost energetske statistike i njenu povezanost s energetskim planiranjem i razvojem cjelokupnog energetskog sektora u zemlji.
Energetski institut Hrvoje Požar, kao partner ITS projekta, u periodu od 2012. godine kontinuirano je pružao tehničku pomoć u razvoju institucionalnog okvira za energetsku statistiku, odgovarajućih standarda, metodologija za prikupljanje energetskih podataka i izradu energetskih bilanci, modela za izradu mjesečne energetske statistike, statistike cijena i indikatora energetske učinkovitosti u gotovo svim INOGATE zemljama.
 
Više informacija o samom projektu i konferenciji možete pronaći na službenim stranicama projekta: www.inogate.org ili se obratite kontakt osobi za INOGATE projekt u Energetskom institutu Hrvoje Požar.
 
Kontakt osoba:
Dr.sc. Alenka Kinderman Lončarević
Energetski institut Hrvoje Požar
akinderm@eihp.hr
tel: + 385 1 6326 119

Predstavnici Tajikistana i Kazakhstana Alenka Kinderman Lončarević - EIHP Sudionici konferencije

Predstavnici Kirgistana Predstavnici Azerbajdžana Gosp. Michele Schivazappa (EUROSTAT), gosp. Mathieu Bousquet (EC, DG DEVCO), gosp. Goran Granić pozdravili su sudionike konferencije

 

Podijeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Više objava

Kategorije

Arhiva