ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Međunarodna konferencija – Rezultati nacionalnih planova razvoja energetske statistike od 2012.-2014. i poboljšanje kvalitete energetske statistike i energetskih bilanci

Inogate
Europska komisija uz potporu Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP) i INOGATE tehničkog sekretarijata (ITS), sa sjedištem u Kijevu, organizira međunarodnu konferenciju u Zagrebu, 26. i 27. studenog 2014. godine, u hotelu Westin, Ulica Izidora Kršnjavog 1.
Konferencija će se održati  u okviru projekta  INOGATE – tehnički sekretarijat i integrirani program potpore Baku inicijativi i energetskim opredjeljenjima Istočnog partnerstva (ITS projekt).
 

TEMA KONFERENCIJE:

Rezultati nacionalnih planova razvoja energetske statistike od 2012.-2014. i poboljšanje kvalitete energetske statistike i energetskih bilanci

Na konferenciji će sudjelovati predstavnici nacionalnih statističkih ureda iz zemalja  INOGATE područja, nadležnih ministarstava za energetiku te stručnjaci iz vodećih međunarodnih institucija kao što su International Energy Agency (IEA) iz Pariza, EUROSTAT i drugi.
[box] Final Agenda INOGATE Conference[/box]
ITS projekt pokrenut  je 2012. godine s ciljem pružanja potpore zemljama članicama u povećanju energetske neovisnosti, sigurnosti opskrbe i sprečavanju klimatskih promjena. Zemlje članice INOGATE područja su: Armenija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Gruzija, Kazahstan, Kirgistan, Moldavija, Ukrajina, Tadžikistan, Uzbekistan i Turkmenistan.
Posebna komponenta ITS projekta pod nazivom Podrška statističkoj suradnji, organizirana je radi pružanja tehničke pomoći zemljama članicama u području razvoja energetske statistike i usklađivanju nacionalnih standarada s međunarodnim  standardima (IEA/EUROSTAT/UNSD) te povećanju korištenja službene statistike u izradi energetskih planova i strategija u regiji.
Energetski institut Hrvoje Požar, kao partner u projektu, provodi aktivnosti definirane u okviru statističke komponente te je u periodu od 2012. godine organizirao i pružao tehničku pomoć zemljama članicama u brojnim područjima od kojih su najvažnija:

  • Izrada nacionalnih planova razvoja energetske statistike
  • Unapređenje institucionalne organizacija nacionalnih statističkih sustava
  • Prilagodba energetske statistike međunarodnim standardima (IEA/EUROSTAT/UNSD)
  • Razvoj statističkih sustava za prikupljanje energetskih podataka
  • Razvoj metodologija i modela za izradu energetske bilance
  • Razvoj metoda za izradu mjesečne energetske statistike
  • Razvoj metoda za izradu statistike cijena
  • Razvoj metoda za izračun indikatora energetske učinkovitosti

Rezultati gore navedenih aktivnosti, kao i prijedlozi za njihov nastavak u 2015. godini biti će analizirani tijekom konferencije.
Više informacija o projektu i konferenciji možete pronaći na stranici http://www.inogate.org/.
Za sve dodatne informacije obratite se gđi. Alenki Kinderman Lončarević na e-mail: akinderm@eihp.hr.
 
INOGATE

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva