ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Nakon tri godine provedbe završio projekt Response

Nakon nešto više od tri godine provedbe završio je projekt Response. Cilj je bio osnažiti lokalne kreatore politike da omoguće klimatski pametne pristupe upravljanju i promiču održivi život u otočnim i obalnim područjima Jadrana. Ideja je bila razviti alate koji će omogućiti lokalnoj razini da prepozna opasne događaje uzrokovane klimatskim promjenama, detektira najugroženije sektore, pripremi listu i plan provođenja mjera za smanjenje utjecaja i prilagodbe na klimatske promjene te praćenja dinamike provođenja definiranih planova.

Kroz trajanje projekta, EIHP tim (voditelj projekta Ilja Drmač te članovi tima Željka Fištrek, Veljko Vorkapić, Lovorko Marić, Mara Krešić, Tomislav Čop, Šimun Lončarević i Dražen Tumara) izradio je mnoge alate i koristio po prvi puta. Izrađena je Metodologija za provođenje analize rizika i ranjivosti za osam sektora, modelirali su potrošnju energenata i emisija CO2 kroz program LEAP, vremenski plan provedbe predloženih mjera i obrazac za godišnje praćenje rezultata provedbe. 

Na hrvatskoj strani Jadrana izrađena su tri Akcijska plana za energetski i klimatski održiv razvoj (SECAP) za gradove Šibenik, Cres i Ploče, u kojima su objedinjena sva znanja i zaključci proizašli kroz provedbu projekta Response. Osim na hrvatskoj, pristup i izrađena Metodologija testirana je kroz izradu tri SECAP dokumenta na talijanskoj strani i to za gradove Montemarciano, Brindisi i Lignano Sabbiadoro.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva