ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Objavljen “2023 World LNG Report” u čijoj je izradi sudjelovao i EIHP

International Gas Union je objavio 14. izdanje izvješća o LNG-u – “2023 World LNG Report”. U izradi najopsežnijeg izvora informacija o ključnim kretanjima i trendovima u LNG-u sudjelovao je i Energetski institut Hrvoje Požar, odnosno istraživač i stručnjak za plin u EIHP-u Daniel Golja.

Naglasci:

  • Od travnja 2023. globalna trgovina LNG-om povezala je 20 izvoznih tržišta s 48 tržišta s uvoznom infrastrukturom, a sve više globalizirano LNG tržište omogućilo je preusmjeravanje ogromnih količina energije u nekoliko mjeseci.
  • U 2022. globalni kapacitet ukapljivanja porastao je za 4,3% na ukupno 478,4 MTPA, a 75% povećanja u 2022. došlo je iz SAD-a, što mu daje najveći operativni kapacitet ukapljivanja u svijetu (88,1 MTPA). Količina odobrenog kapaciteta za ukapljivanje pala je na 25,2 MTPA u usporedbi s 50 MTPA odobrenih 2021.
  • U 2022. godini također su odobreni rekordni novi kapaciteti za ponovno plinofikaciju, a neki su pušteni u rad u rekordnom roku u Europi.
  • Vrlo visoke cijene pri ulasku na europsko tržište omogućile su masovno preusmjeravanje tokova LNG-a iz Azije u Europu i uravnotežile kratkoročno tržište, a također uzrokovale uništavanje potražnje na nekim azijskim tržištima. Tradicionalno višim referentnim cijenama na azijskom promptnom tržištu trgovalo se s popustom u odnosu na europsko tržište po prvi put tijekom 85% razdoblja od veljače 2022. do siječnja 2023.
  • Azijska potražnja značajno se smanjila na većini lokacija, s dva najbrže rastuća LNG tržišta u posljednjih nekoliko godina, Kinom i Indijom, smanjivši uvoz za 19,3%, odnosno za 17,7%.
  • Cijene su se početkom 2023. smanjile i bile bliže povijesno prosječnim razinama, no i dalje su povišene uz stalni rizik povratka na uvjete iz 2022.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva