ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Održane edukacije o alatima za izradu projekcija potrošnje prirodnog plina i električne energije te alatima i tehnikama za modeliranje elektroenergetske mreže

Djelatnici Energetskog instituta Hrvoje Požar su prošli cijeli set edukacija za korištenje alata za izradu projekcija potrošnje prirodnog plina i električne energije te alatima i tehnikama za modeliranje elektroenergetske mreže.

Edukacija o korištenju alata Aiolos održana je u prostorima Energetskog instituta Hrvoje Požar od 28. do 29. ožujka 2023. godine. Aiolos je napredan softverski alat koji se koristi za izradu projekcija potrošnje prirodnog plina i električne energije. Alat omogućuje korisnicima analizu podataka, identifikaciju trendova i sezonalnih varijacija te pouzdane projekcije potrošnje.

Edukacija je organizirana u suradnji sa stručnjacima iz Vitec Energy, švedskom tvrtkom specijaliziranom za energetske analize i projekcije. Sudionici su imali priliku upoznati se s funkcionalnostima i mogućnostima ovog alata te naučiti kako analizirati podatke, izrađivati projekcije potrošnje te interpretirati rezultate.

Također, djelatnici su se educirali i o modeliranju informacija o elektroenergeskom sustavu, prema smjernicama udruženja europskih operatora prijenosnih sustava (ENTSO-e). Za potrebe edukacije u prostorijama Instituta održane su tri interaktivne radionice, 19. svibnja, 26. svibnja i 2. lipnja 2023., na kojima su obrađene sljedeće teme: Modeliranje podataka elektroenergetske mreže korištenjem standardiziranog modela podataka za opis komponenata sustava i njihovih poveznica, Praćenje verzija modela elektroenergetske mreže i Upravljanje softverskim alatima Python i Postgres.

Edukaciju su održali stručnjaci tvrtke Adnet d.o.o., koja je razvila Energy Management System koji se koristi u Nacionalnom dispečerskom centru, a temelji se na tzv. CGMES (Common Grid Model Exchange Standard) standardu, odobrenom od ENTSO-e.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva