ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Održana završna radionica DanuP-2-Gas projekta

Energetski institut Hrvoje Požar želi kroz aktivnosti projekta DanuP-2-Gas podići svijest šire zajednice o power-to-gas tehnologiji i vodiku kao novim akterima u diverzifikaciji, dekarbonizaciji i sve potrebnijoj energetskoj neovisnosti

U vijećnici Hrvatske gospodarske komore, 24. studenog 2022. održana je završna radionica DanuP-2-Gas projekta.

U samom uvodu, voditeljica projekta Ivona Hulenić dala je uvid u projektne rezulate: „Kroz brojne razgovore, sastanke s predstavnicima industrije, tijela javne uprave i znanstvene zajednice izradili smo dokument unutar kojeg smo identificirali regulatorne, tehnološke i socio-tehničke prepreke koje usporavaju integraciju ovih tehnologija, ali i ponudili preporuke i aktivnosti za koje smatramo da bi pomogle u otklanjanju istih. Nedostatak detaljnijeg i usmjerenijeg zakodnodavnog okvira, kao i značajno administrativno opterećenje na strani potencijalnih investitora prepoznati su kao vodeći izazovi. Dolina vodika Sjeverni Jadran predstavlja izvrstan potencijal za razvoj i pozicioniranje hrvatskih predstavnika u vodikovim i power-to-gas lancima“.

Na radionici je osim predstavljanja projektnih rezultata, Vjekoslav Jukić, načelnik Sektora za energetsku politiku i planiranje u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, održao prezentaciju o hrvatskom zakonodavnom okviru vezanim za vodik i potencijalnim financijskim alatima te izvijestio o napretku osnovane Doline vodika Sjeverni Jadran.

Dinko Đurđević je ispred organizacije Hydrogen Europe predstavio ulogu vodika iz europske perspektive zaključivši: “Jedna od preporuka odnosi se i na intenzivniju međusobnu suradnju hrvatskih dionika u sektoru vodika. Udruge poput ove imaju značajan utjecaj na razini EU i u pogledu zastupanja interesa industrije i brže implementacije naprednih tehnologija te je ključno da se i hrvatski dionici uključe u njen rad.“

Zakonodavni okvir i nedostatak umrežavanja najveće prepreke

Događaj je proširen i zanimljivom panel diskusijom na temu „Potencijali RH u vodikovim lancima vrijednosti“, u kojoj su sudjelovali dr.sc. Danica Maljković (Indeloop), Tonći Panza (Adria Wind Power), Krešimir Ižaković, (Dilj), Dinko Đurđević, MBA (Hydrogen Europe) i Ante Sjauš (Zadarska županija).

Na panelu su predstavljena tri projektna koncepta. Maljković je predstavila projektni koncept prijavljen unutar Doline vodika, a odnosi se na razvoj tehnologije „waste-to-energy“.  Ižaković je ispred tvrtke Dilj, članice Nexe Grupe, predstavio projektnu ideju supstitucije prirodnog plina vodikom u proizvodnom procesu, a Panza je predstavio koncept energetskog parka gdje bi se, uz instaliranu vjetroelektranu i solarnu elektranu koja je u fazi realizacije, proizvodio vodik. Sjauš, pročelnik za gospodarstvo i turizam Zadarske županije, istaknuo je napore i lidersku poziciju županije u količini integriranih postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Istaknuta je želja da kroz ovakve vrste događanja prepoznaju gdje i kako mogu dalje pružiti potporu investitorima. „Županija je otvorena za nove ideje i vodik je svakako smjer koji smo uvrstili u svoje strateške planove“, naglasio je Sjauš. Đurđević je pohvalio projekte koji se razvijaju u Hrvatskoj, a uključuju vodik, no također istaknuo koje bi trebalo uložiti još napora da se poboljša i olakša razvitak projekata poduprijevši to primjerima iz Europe.

Svi sudionici su se složili da je zakonodavni okvir najveća prepreka, ali i nedostatak umrežavanja, odnosno zajedničke suradnje predstavnika industrije i državnih tijela kako bi zajedničkim naporima što brže unosili potrebne promjene u zakonske okvire.

Alati za lakše planiranje investicija

U sklopu projekta DanuP-2-Gas razvijeni su alati namijenjeni različitim dionicima u dunavskoj regiji s ciljem poticanja interesa za moguće ulagačke projekte u power-to-gas čvorišta, kao i za otkrivanje potencijalnih prepreka u njihovoj realizaciji. O razvoju alata i kako ga primijeniti u praksi bilo je riječ u drugom dijelu radionice.

Transnacionalni atlas obnovljive energije je on-line alat u obliku web geo-informacijskog sustava (GIS), pomoću kojeg je moguće prikazati različite postojeće infrastrukturne elemente za planiranje P2G čvorišta u Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Rumunjskoj i Bugarskoj.

Alat za optimizaciju je off-line alat koji daje ekonomski optimalan objedinjeni prijedlog za strukturiranje procesa konverzije i pohrane u čvorištu te za njihov cjelogodišnji način rada, za odabranu točku i infrastrukturne elemente u transnacionalnom atlasu. Moguća je naknadna ručna korekcija svih podataka preuzetih iz atlasa te je također moguć i potpuno ručni unos podataka bez korištenja atlasa. Uz optimalan rezultat daje se popratna ekonomska i tehnička analiza: vrijeme i količina potrošnje ulaznih resursa, proizvodi P2G čvorišta koje se predaje u lance potrošnje te pripadne emisije.

Optimizacijski alat olakšava planiranje investicija u power-to-gas čvorišta jer daje ekonomski optimalan objedinjeni prijedlog za strukturiranje procesa konverzije i pohrane u čvorištu te za njihov cjelogodišnji način rada.

Besplatno preuzimanje moguće je na platformi Danube Energy.

Razvoju optimizacijskog alata najviše su doprinijeli istraživači Laboratorija za sustave obnovljivih izvora energije (LARES) na FER-u Filip Rukavina, dr. sc. Marijo Šundrica, Antonio Karneluti te voditelj projekta DanuP-2-Gas na FER-u i voditelj LARES-a prof. dr. sc. Mario Vašak.

Potrebu za povezivanjem i osnaživanjem industrije u ovom smjeru prepoznala je i HGK te, osim što je sudjelovala u organizaciji ove radionice, početkom godine u sklopu HGK osnovana je i Grupacija za vodik koju predvodi dr. sc. Danica Maljković iz tvrtke Indeloop. Također, pokrenut je i projekt Mapiranja potencijala gospodarstva RH za razvoj vodikovih tehnologija.

Prezentacije s radionice možete preuzeti u nastavku:

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva