ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Put prema klimatski prihvatljivom grijanju – objavljeni online alati jednostavni za upotrebu

Svatko tko želi zamijeniti svoj stari sustav grijanja kako bi, primjerice, smanjio potrošnju goriva i uštedio novac ili zaštitio klimu, suočen je s nizom izbora između mnogih različitih tehnologija. Kako bismo pomogli potrošačima u odabiru najprikladnije opcije, u okviru projekta REPLACE razvijena su dva online alata vrlo jednostavna za upotrebu: interaktivna matrica grijanja koja na prvi pogled prikazuje prikladne tehnologije grijanja te kalkulator grijanja koji se može koristiti za izračunavanje troškova i ušteda povezanih s projektima zamjene sustava prilagođenih vlastitoj situaciji. Projekt REPLACE, koji financira Europska unija, prilagodio je ove alate za svaku od devet partnerskih zemalja te ih besplatno nudi krajnjim korisnicima, stručnjacima i investitorima.

U interaktivnoj matrici grijanja dostupne su jasne i sažete informacije o prikladnosti različitih sustava grijanja za različite tipove zgrada (pasivna kuća, niskoenergetska kuća, stara zgrada, itd.). Prema bojama se već na prvi pogled može vidjeti koji je sustav grijanja osobito pogodan za pojedini tip zgrade, a koji ne: od tamnozelene boje koja označava posebno preporučljivu tehnologiju, do crvene boje koja označava tehnologije koje nisu preporučljive za ugradnju u promatranoj zgradi. Tako na primjer matrica koja je prikazana na donjoj slici jasno pokazuje da su prilikom ugradnje novog sustava grijanja u starijoj zgradi sustavi centralnog grijanja na pelete i biomasu osobito pogodni, dok su dizalice topline odveć neprikladne bez daljnjih mjera za smanjenje toplinskih potreba.


Brzi pronalazak prikladnih i održivih sustava grijanja: REPLACE matrica grijanja temelji se na provjerenoj austrijskoj matrici procjene klimaaktiv, koja je sada prilagođena potrebama devet europskih zemalja

Iako matrica grijanja pruža brzi pregled prikladnosti pojedinih tehnologija, kalkulator grijanja omogućuje procjenu troškova i ušteda koje bi se mogle postići prilikom zamjene postojećih kotlova ili peći novim tehnologijama te na taj način podržava potrošače u ciljanoj provedbi njihovih planova. Primjerice, da bi odredio zamjenu sustava grijanja u staroj zgradi koja se grije na ulje, kalkulator između ostaloga kao ulazne podatke traži potrošnju trenutnog sustava grijanja, koliko je isti star i koja ogrjevna tijela se koriste. Vezano za prelazak na nove tehnologije, korisnici mogu naznačiti može li se zgrada povezati na daljinsko grijanje, može li kamion za dostavu peleta pristupiti Vašem objektu ​​ili imate li skladište za drva. Informacije o troškovima ulaganja, subvencijama ili troškovima održavanja su uključene kroz zadane vrijednosti. Kao rezultat, kalkulator pruža pregled klimatski prihvatljivih sustava grijanja i njihovih troškova, emisija CO2 i poboljšanje udobnosti u odnosu na korisnikov trenutni sustav. Također su ponuđeni i informativni dokumenti, preporuke i pregled mogućnosti financiranja za pojedine tehnologije.

Online alati dio su projekta istraživanja i inovacija REPLACE, a koji je financiran iz programa Europske unije Obzor 2020. Koriste se u regionalnim kampanjama kao što su uspostavljanje informativnih centara, potpora akcijama zajednice kao što je nabava izolacijskog materijala ili izleti na mjesta primjera dobre prakse. Projekt ima jedan glavni cilj, a to je motivirati i podržati građane devet različitih zemalja da svoje stare sustave zamijene zelenijim alternativama. Jednostavne mjere obnove koje smanjuju ukupnu potrošnju energije također su dio programa. Pet godina nakon provedbi kampanja, očekuje se smanjenje emisija stakleničkih plinova od 144 000 tona godišnje. Udružilo se ukupno 12 projektnih partnera u devet zemalja, s Austrijskom energetskom agencijom kao koordinatorom projekta, kako bi grijanje i hlađenje u Europi učinili čišćim i učinkovitijim. Te su zemlje Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Njemačka, Sjeverna Makedonija, Srbija, Slovenija i Španjolska.

REPLACE Matrica grijanja: https://replace-project.eu/replace-heating-matrix/

REPLACE Kalkulator Vašeg sustava grijanja: http://www.energieinstitut.at/tools/Replace/index.php?region=HR

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva