Dr.sc. Biljana Kulišić (EIHP), u suradnji s Ekonomskim institutom u Zagrebu, izradila je prvu sektorsku analizu za bioekonomiju Republike Hrvatske.
Bioekonomija je dio ambicioznog plana Europske unije kojim će Europa postati prvi ugljično-neutralni kontinent do 2050. godine. Europa je odredila smjer prema održivom gospodarstvu u cilju smanjenja potreba za novim resursima i zamjenom fosilnog ugljika s obnovljivim ugljikom iz biomase.
Veličina bioekonomije Europske unije procijenjena je na 2.259 milijardi eura prometa, 621 milijardu eura dodane vrijednosti i 18,7 milijuna zaposlenih osoba u 2015. godini.
Ukupna veličina bioekonomije u Hrvatskoj procijenjena je na 204.000 zaposlenih koji ostvaruju 11,33 milijarde eura prometa i 3,47 milijardi eura dodane vrijednosti u 2018. godini. Prosječna produktivnost u bioekonomiji Hrvatske ispod je prosjeka u EU-28.
U Hrvatskoj okosnicu bioekonomije čini „lanac od polja do stola“: proizvodnja biomase za hranu i piće te prerada biomase u industriji hrane, pića i duhanskih proizvoda. Sektori koji zahtijevaju manju radnu produktivnost, poput proizvodnje papira i proizvodnje kemikalija, farmaceutika, plastike i gume iz biomase, nisu dovoljno razvijeni. Vidljiva produktivnost u svim sektorima bioekonomije niža je nego na razini EU-28.
S obzirom na strukturu bioekonomije Republika Hrvatska pripada grupi zemalja EU-a koju obilježava viša sektorska specijalizacija rada i niska vidljiva sektorska produktivnost rada što je uvjetovano visokom koncentracijom zaposlenosti u radno intenzivnijim sektorima proizvodnje biomase (poljoprivreda, šumarstvo i akvakultura). Zbog komparativne prednosti povoljne sirovinske osnovice i postojanja industrije koja prerađuje biomasu u proizvode s višom dodanom vrijednosti, dolazi do stvaranja velikog potencijala za razvoj moderne bioekonomije u Hrvatskoj.
Cijelu analizu pronađite na LINKU.

Energy Institute Hrvoje Požar at the 17th HRO CIGRE conference in Šibenik
Energetski institut Hrvoje Požar sudjelovao je na 17. savjetovanju HRO CIGRE, koje se održao od


