Energy institute HRVOJE POŽAR

News

Pokrenuta inicijativa Uštedi energiju!

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”4.4.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” hover_enabled=”0″]

Uštedi energiju i novac u kućanstvu

 

Inicijativa Save Energy! osmišljena je u sklopu europskoga projekta LABEL2020 u želji da se građanima na jednostavan i zanimljiv način objasni kako mogu uštedjeti energiju u kućanstvu uz minimalne promjene svojih navika.

Na internetskoj stranici https://ustedienergiju.hr uz savjete o energetskoj učinkovitosti i načinima kako uštedjeti energiju nalaze se i zanimljivi sadržaji za najmlađe (slikovnica, bojanka i videosadržaji). Slikovnica je otisnuta u više od 10.000 primjeraka, koji će biti poslani školama diljem Hrvatske te besplatno podijeljeni učenicima. Građani slikovnicu mogu prelistati i preuzeti na navedenoj internetskoj stranici. U sklopu projekta snimljen je i zabavan edukativni film za djecu o energetskoj učinkovitosti i zaštiti okoliša. Agencija za odgoj i obrazovanje dala je pozitivnu ocjenu za izrađene materijale, uz mišljenje da će slikovnica i videomaterijal pozitivno utjecati na ponašanja djece te doprinijeti zaštiti okoliša i povećanju energetske učinkovitosti budućih generacija.

Uz sadržaje za najmlađe tu je i niz zanimljivih videa s kratkim i jednostavnim savjetima o načinima uštede energije. Osim navedenoga, u sklopu projekta LABEL2020 razvijen je i alat koji omogućuje jednostavnu usporedbu proizvoda i izračun troškova s ciljem optimalnoga odabira proizvoda uz pomoć nove europske baze podataka proizvoda (EPREL). Upotrebom alata kupcima se na pristupačan način pruža mogućnost usporedbe odabranih proizvoda komparacijom dugoročne uštede energije i povezanih troškova.

Na stranici je i video koji korak po korak objašnjava korisnicima kako se alat upotrebljava.

The new energy labels were introduced in March 2021 and represent the return of the European Union to the original concept of ranking products with regard to their energy efficiency according to classes A to G. Labeling with + sign was no longer transparent. It made it difficult for consumers to distinguish products.

Zadatak projekta LABEL2020 bio je da kreiranjem informativnih materijala građanima i distributerima pruži podršku tijekom tranzicije sa starih na nove oznake energetske učinkovitosti (hr.label2020.eu), no projekt je proširen na inicijativa Save Energy! uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja Republike Hrvatske. U međuvremenu su se kao partneri uključili i Ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba te ostali dionici koji su prepoznali da je građanima nužno prenijeti informacije da bi se jednostavnije snalazili pri odabiru i upotrebi kućanskih uređaja uz najmanje troškove energije i novca. Dobrodošli su svi koji žele podržati ovaj projekt jer zajedno možemo učiniti mnogo.

Učini razliku!

Uštedi energiju − očuvaj prirodu!

 

Uštedi energiju − sačuvaj prirodu! − YouTube

 

Facebook, Instagram, YouTube and LinkedIn.

Ukoliko se želite priključiti kao parner inicijativi “Uštedi energiju!” slobodno nas kontaktirajte na mail: labelhrvatska@gmail.com Kontakt osoba i voditelj projekta: Marko Bišćan (mbiscan@eihp.hr)

 

About the LABEL2020 project

Energetski institut „Hrvoje Požar” u suradnji s partnerima provodi međunarodni projekt LABEL2020, koji financira Europska komisija kroz program Obzor 2020, a kojim koordinira Austrijska energetska agencija za 15 država članica Europske unije i Ujedinjeno Kraljevstvo. Njegova je svrha pružanje učinkovitih informacija o novim energetskim oznakama za kućanske uređaje potrošačima, distributerima i proizvođačima te pružanje podrške svim dionicima u prelasku na nove oznake.

 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Podijeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Related Posts

Categories

Archive