ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Pokrenuta inicijativa Uštedi energiju!

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”4.4.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” hover_enabled=”0″]

Uštedi energiju i novac u kućanstvu

 

Inicijativa Uštedi energiju! osmišljena je u sklopu europskoga projekta LABEL2020 u želji da se građanima na jednostavan i zanimljiv način objasni kako mogu uštedjeti energiju u kućanstvu uz minimalne promjene svojih navika.

Na internetskoj stranici https://ustedienergiju.hr uz savjete o energetskoj učinkovitosti i načinima kako uštedjeti energiju nalaze se i zanimljivi sadržaji za najmlađe (slikovnica, bojanka i videosadržaji). Slikovnica je otisnuta u više od 10.000 primjeraka, koji će biti poslani školama diljem Hrvatske te besplatno podijeljeni učenicima. Građani slikovnicu mogu prelistati i preuzeti na navedenoj internetskoj stranici. U sklopu projekta snimljen je i zabavan edukativni film za djecu o energetskoj učinkovitosti i zaštiti okoliša. Agencija za odgoj i obrazovanje dala je pozitivnu ocjenu za izrađene materijale, uz mišljenje da će slikovnica i videomaterijal pozitivno utjecati na ponašanja djece te doprinijeti zaštiti okoliša i povećanju energetske učinkovitosti budućih generacija.

Uz sadržaje za najmlađe tu je i niz zanimljivih videa s kratkim i jednostavnim savjetima o načinima uštede energije. Osim navedenoga, u sklopu projekta LABEL2020 razvijen je i alat koji omogućuje jednostavnu usporedbu proizvoda i izračun troškova s ciljem optimalnoga odabira proizvoda uz pomoć nove europske baze podataka proizvoda (EPREL). Upotrebom alata kupcima se na pristupačan način pruža mogućnost usporedbe odabranih proizvoda komparacijom dugoročne uštede energije i povezanih troškova.

Na stranici je i video koji korak po korak objašnjava korisnicima kako se alat upotrebljava.

Nove energetske oznake uvedene su u ožujku 2021. godine i predstavljaju povratak Europske unije izvornome konceptu rangiranja proizvoda s obzirom na njihovu energetsku učinkovitost prema razredima od A do G. Označavanje znakom + više nije bilo transparentno, a i potrošačima je otežavalo razlikovanje proizvoda s najboljim energetskim karakteristikama.

Zadatak projekta LABEL2020 bio je da kreiranjem informativnih materijala građanima i distributerima pruži podršku tijekom tranzicije sa starih na nove oznake energetske učinkovitosti (hr.label2020.eu), no projekt je proširen na inicijativa Uštedi energiju! uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja Republike Hrvatske. U međuvremenu su se kao partneri uključili i Ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba te ostali dionici koji su prepoznali da je građanima nužno prenijeti informacije da bi se jednostavnije snalazili pri odabiru i upotrebi kućanskih uređaja uz najmanje troškove energije i novca. Dobrodošli su svi koji žele podržati ovaj projekt jer zajedno možemo učiniti mnogo.

Učini razliku!

Uštedi energiju − očuvaj prirodu!

 

Uštedi energiju − sačuvaj prirodu! − YouTube

 

Facebook, Instagram, YouTube i LinkedIn.

Ukoliko se želite priključiti kao parner inicijativi “Uštedi energiju!” slobodno nas kontaktirajte na mail: labelhrvatska@gmail.com Kontakt osoba i voditelj projekta: Marko Bišćan (mbiscan@eihp.hr)

 

O projektu LABEL2020

Energetski institut „Hrvoje Požar” u suradnji s partnerima provodi međunarodni projekt LABEL2020, koji financira Europska komisija kroz program Obzor 2020, a kojim koordinira Austrijska energetska agencija za 15 država članica Europske unije i Ujedinjeno Kraljevstvo. Njegova je svrha pružanje učinkovitih informacija o novim energetskim oznakama za kućanske uređaje potrošačima, distributerima i proizvođačima te pružanje podrške svim dionicima u prelasku na nove oznake.

 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva