ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Održan seminar „Korištenje biomase za grijanje“

5. i 6. listopada 2016. u sklopu Bioenergy4Business projekta održan je drugi po redu seminar „Korištenje biomase za grijanje“ u svrhu okupljanja predstavnika poslovnog i javnog sektora te promoviranja primjera dobre prakse.
Prvi dan seminara bio je posvećen prezentiranju korisnih savjeta i iskustava iz prakse. Moglo se čuti koju proceduru je potrebno proći od idejnog rješenja do funkcionalnog sustava, odnosno o čemu je sve potrebno voditi računa pri projektiranju sustava grijanja na biomasu. Polaznici seminara upoznati su također s aspektima zaštite okoliša, tj. što se sve prati kod postrojenja na biomasu vezano za zaštitu okoliša, koje se emisije mjere te kako se zbrinjava pepeo. Predstavljena su i iskustva iz prakse u procesu pripreme projekta za potrebe financiranja, prikazan je proces provedbe dubinske analize i što je sve i na koji način njome obuhvaćeno. Također, prikazana su iskustva iz prakse s gledišta svakog pojedinog sudionika u procesu realizacije postrojenja na biomasu (zakonodavca, investitora, domaćih i međunarodnih financijskih institucija i partnera).
U sklopu Bioenergy4Business projekta razvijeno je nekoliko računskih alata te su isti bili predstavljani polaznicima seminara. Riječ je o alatima razvijenim u MS Excelu koji služe za preliminarni izračun osnovnih tehno-ekonomskih pokazatelja značajnih za realizaciju projekata iskorištavanja biomase. U tom smislu, Fuel parametar tool služi za izračun inženjerskih veličina miksa goriva iz biomase kao što su gornja i donja ogrjevna vrijednost, gustoća, godišnja cijena miksa goriva, te sve to iskazano po različitim mjernim jedinicama (po toni, MWh, MJ biomase). Drugi alat, BioHeat Profitability Assessment Tool služi za preliminarnu financijsku evaluaciju projekata, omogućava potencijalnim korisnicima izračun osnovnih veličina za novo postrojenje na biomasu zajedno s financijskom usporedbom referentnog postrojenja na fosilno gorivo. Spomenuti alat omogućava financijsko vrednovanje projekata korištenja biomase za velike zgrade te također za vrednovanje sustava daljinskog grijanja koji koriste biomasu za proizvodnju toplinske energije. Alati su dostupni na web stranicama projekta.
Drugi dan seminara bio je posvećen prvenstveno stručnim obilascima postrojenja u Sloveniju. Polaznici su imali prilike vidjeti sustav daljinskog grijanja na biomasu u Ribnici, nazivne snage 2,5 MW i duljine vrelovodne mreže 4 km. U Nazarju je bio organiziran posjet tvrtki Biomasa d.o.o. u sklopu kojeg su polaznici upoznati s cijelim lancem, od proizvodnje moderne biomase (peleti i sječka) do proizvodnje toplinske i električne energije u 11 kogeneracijskih postrojenja.
Polaznici seminara iskazali su značaj interes za problematiku pepela tijekom oba dana seminara. Naime, pitanje definiranja pepela kao opasnog ili neopasnog otpada te načina njegova zbrinjavanja ovisno o klasifikaciji bila je tema o kojoj je bilo dosta diskusije. To je zasigurno i posljedica dva veća energetska projekta korištenja biomase, BE-TO Sisak i BE-TO Osijek.
 


 

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva