ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Održan seminar „Razvoj ruralnih područja kroz projekte biomase – kako zadržati mlade u Hrvatskoj“


23. veljače, u sklopu ViroExpo međunarodnog sajma poduzetništva, obrtništva i poljoprivrede u Virovitici, spajanjem triju projekata iz Obzora 2020: Biogas Action, uP_running i Biomasud Plus, održan je seminar na kojem je zainteresirana javnost informirana o proizvodnji obnovljivog izvora energije, bioplina, zajedno s uzgojem hrane i krmiva. Održano predavanje je bilo vrlo posjećeno te su pozdravne govore održali ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović te direktorica sajma ViroExpo Bojana Mijoka. Prezentacije sa održanog predavanja možete pronaći na linkovima: Biogas Action; BIOmasudplus; uP_running te AgroPelet.


Biogas Action tim taj  je dan organizirao i studijsko putovanje na bioplinsko postrojenje „Mitrovac“, snage 2 MW i prislonjenim staklenikom za uzgoj rajčica, koji iskorištava suvišnu toplinsku energiju iz kogeneracijskog postrojenja na bioplin. Studijsko putovanje koje je bilo namijenjeno OPG-ovima, studentima biotehnoloških i tehničkih znanosti, predstavnicima regionalnih i lokalnih uprava i samouprava te razvojnim agencijama, odnosno dionicima ruralnog gospodarstva, koristilo je za upoznavanje šire javnosti o načinu funkcioniranja bioplinskog postrojenja te daljnjim mogućnostima proizvodnje obnovljivih izvora energije (bioplina) u sklopu postojećih aktivnosti na poljoprivrednim farmama.

Globalni napori u sprječavanju klimatskih promjena pretočeni u Pariški sporazum pripisuju velika očekivanja od biomase – jedinom obnovljivom izvoru energije kojeg je moguće uzgojiti, ali i sirovini koja može napraviti tranziciju u niskougljično društvo, neovisno o fosilnim izvorima. Cilj Biogas Action projekta je da služi kao pokretač razvoja europskog tržišta bioplina i da poveća proizvodnju bioplina i biometana u Europskoj uniji u skladu sa 2020 ciljevima, fokusirajući se na uklanjanje ne-tehničkih prepreka i stvaranju boljih uvjeta razvoja. Za više informacija o projektu posjetite službene stranice: oBIOPLINU.org.
 

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva