ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Predstavljen priručnik (O)sunčani krovovi hrvatskih gradova

Poseban priručnik za djelatnike gradskih uprava – (O)SUNČANI KROVOVI HRVATSKIH GRADOVA, predstavljen je u srijedu, 31. siječnja, na događaju održanom u Kući Europe, u organizaciji Udruge gradova, ZGRADOnačelnik.hr-a i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Priručnik je nastao u koautorstvu s Regionalnim energetsko-klimatskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), Zelenom energetskom zadrugom (ZEZ) i u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i Zakladom Konrad Adenauer.

Priručnik ima čak 64 stranice, a posebno su istaknuti pozitivni primjeri hrvatskih gradova koji su na svoje objekte ugradili sunčanu elektranu. Svi stručni suradnici priručnika okupili su se na jednome mjestu te prezentacijama i raspravom podigli sadržaj ovog jedinstvenog priručnika na višu razinu. Na predstavljanju su brojni stručnjaci govorili o prednostima, izazovima i rješenjima solarizacije krovova hrvatskih gradova.

Gradonačelnik Grada Križevaca Mario RajnMislav Kirac, upravitelj energetske zadruge ZEZ Sunce predstavili uspješne projekte koje rade u Križevcima, a na panel raspravi o ulozi gradova u dekarbonizaciji raspravljali su Damir Mandić, gradonačelnik Grada Karlovca, Darko Kasap, pročelnik UO za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra, Julije Domac, izaslanik gradonačelnika grada Zagreba i ravnatelj Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), Jasmin Mekanović, voditelj projekata obnovljivih izvora energije, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) te Srećko Tamburović, stariji istraživač, Odjel za obnovljive izvore energije, klimu i zaštitu okoliša Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP).

Tamburović je, osim o benefitima sunčanih elektrana i samoj proceduri ugradnje, govorio i o programu Energija i klimatske promjene čiji upravitelj je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, dok je programski partner EIHP. Jedno od područja fokusa programa su obnovljivi izvori energije, a posebna pažnja u provedbi programa u Hrvatskoj usmjerena je na mjere energetske učinkovitosti i podršku korištenja obnovljivih izvora energije, uključujući geotermalnu energiju, energiju mora i energiju sunca. Također, nadovezao se i na projekte koje provodi EIHP, a koji se direktno tiču tematike, kao što su projekt uspostave nacionalnog nZEB trening centra, u sklopu kojeg se obnavlja poslovna zgrada EIHP-a, te projekt ZEB4ZEN kojemu je cilj transformirati povijesna središta u četvrti gotovo nulte energije.

EIHP je, inače, partner projekta Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo – zajedno!, kojeg provodi ZGRADOnačelnik.hr.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva