ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Biomasa iz KKO za povećanje konkurentnosti i ruralni razvoj – završna konferencija SRCplus projekta

Energetski Institut Hrvoje Požar, u suradnji s Panonskim drvnim centrom kompetencija, imaju zadovoljstvo pozivati Vas završnu konferenciju IEE projekta SRCplus pod nazivom:

 

Biomasa iz KKO za povećanje konkurentnosti i ruralni razvoj

Poduzetnička zona II 16, Virovitica

petak 10. veljače, 2017. godine s početkom u 9:30 sati

 

Kulture kratkih ophodnji (KKO) su drvenaste vrste (crna joha, breza, grab, kesten, jasen, topola, bagrem i vrba) koje se uzgajaju u kratkim ophodnjama (2-8 godina) na poljoprivrednim površinama za energetske potrebe kroz proizvodnju biomase.

U Republici Hrvatskoj su površine zasađene s KKO prihvatljive za izravna plaćanja u poljoprivredi, a ukoliko se na njima ne koriste umjetna gnojiva i sredstva za zaštitu bilja, i za zelena plaćanja. Uz proizvodnju obnovljive energije, KKO mogu generirati i dodatne pozitivne učinke u obliku opće korisnih funkcija ekosustava te ruralnog razvoja, ukoliko se takve opcije razmatraju i obuhvate prilikom planiranja nasada i lanca opskrbe.

Nakon tri godine istraživanja i razmjene informacija o KKO, može se zaključiti da biomasa iz KKO već ima preduvjete za stvaranje tržišta u postojećim kotlovnicama i kogeneracijama na drvnu biomasu, a u dijelu proizvodnje na poljoprivrednim površinama van funkcije.

Uz poljoprivrednike i javna upravna tijela, drvno-prerađivačka industrija prepoznata je kao jedan od glavnih nositelja dionika u lancu, i to u ulozi potencijalnog korisnika drvne sječke iz KKO. U kombinaciji s drvnim ostatkom iz obrade sirovine, drvna sječka iz KKO mogla bi se koristiti za proizvodnju topline za proizvodne procese industrije, dok se kvalitetnije drvo može sačuvati za proizvode koje donose veću dodanu vrijednost poput proizvodnju peleta ili proizvodnju lijepljenih ploča, iverice, MDF… Takav bi pristup osigurao lokalnu sirovinu i energent za drvnu industriju, ali i stimulirao daljnji razvoj industrije temeljen na lokalnom kapitalu i ruralnom razvoju regije, budući da takvi lanci generiraju nove ekonomske aktivnosti i potražnju za novim radnim mjestima.

Upravo iz tog razloga završni skup SRCplus projekta održati će se upravo u Panonskom drvnim centrom kompetencija koji je prepoznat kao važna karika u vidu istraživanja i razvoja, ali i značajnosti za opći razvoj drvno-prerađivačke industrije u Hrvatskoj.

Cilj skupa je prenijeti stečena saznanja  o mogućnostima uzgoja i korištenja KKO, iskustvima i pozitivnim primjerima i Europe, rezultatima projekta, ali i skrenuti pozornost na mogući utjecaj KKO na ruralni razvoj i gospodarstvo. Nadamo se da će sudionici pronaći svoju ulogu u takvom jednom lancu, budući da je za razvoj KKO ključno povezivanje dionika.

Broj mjesta je ograničen, a svoje sudjelovanje na skupu prijavite putem Pozivnice u privitku, najkasnije do 07. veljače, 2017.

Događaj se održava u sklopu europskog projekta IEE SRCplus o kojem možete saznati na www.srcplus.eu

[box type=”download”] Poziv i program.[/box]

Podijeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Više objava

Kategorije

Arhiva