ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

CEKOM – Centar kompetencija za pametne gradove započeo s radom

Početkom ožujka ove godine, nakon odobrenja bespovratnih sredstava Europske unije iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, započeo je s radom CEKOM – Centar kompetencija za pametne gradove.
Centri kompetencija (CEKOM) dio su inovacijske infrastrukture Republike Hrvatske i jedan od instrumenata za jačanje inovacijskog lanca vrijednosti i poticanje inovativnosti poslovnog sektora i njegovog povezivanja sa znanstveno-istraživačkim institucijama. Njihov osnovni zadatak je poticanje učinkovite suradnje privatnog, javnog i znanstveno-istraživačkog sektora u cilju jačanja inovacijskog potencijala gospodarstva te usklađivanje istraživačko-razvojnih strateških planova sa potrebama gospodarstva.
Suradnjom 20 partnera među kojima je i Energetski institut Hrvoje Požar, osmišljeno je 6 glavnih razvojnih projekata kroz koje će se, tijekom 3 godine trajanja projekta, realizirati 36 inovativnih rješenja za proizvode ili tehnologije koje bi trebale olakšati svakodnevni život u našim gradovima:

  • Smart city Surinmo – platforma za e-mobilnost,
  • Smart City Modesty – centralna big data platforma i razvoj portala otvorenih podataka,
  • Smart City Living – platforma za analizu kretanja u gradu,
  • Smart City Energy & Environment – platforma za planiranje i upravljanje energetskom efikasnošću koju koordinira EIHP
  • Smart City Trans – platforma za multimodalnu prometnu analizu i upravljanje,
  • Smart City 4D – platforma za inovativno mapiranje podzemne infrastrukture.
  • Projekt okuplja 20 partnera – 16 trgovačkih društava i 4 istraživačke institucije.

Smart Ri nositelj je i prijavitelj projekta CEKOM na natječaj Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta za dodjelu bespovratnih sredstava Europske unije iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za Podršku razvoju Centara kompetencija. Ukupna vrijednost projekta je 149.631.384,15 kn. Dodijeljena bespovratna sredstva iznose 95.357.525,75 kn. Partneri u projektu participiraju sa 54.273.858,40 kn.
Strateški ciljevi Centra kompetencija za pametne gradove su:

  • Razvoj novih znanja, iniciranje i podržavanje dugoročne istraživačke suradnje između znanosti i industrije u najkompleksnijim istraživanjima
  • Pozicioniranje grada Rijeke kao testne platforme za provjeru koncepta uz osiguravanje sudjelovanja tehnološki najnaprednijih poduzeća u RH
  • Unaprjeđenje i povezivanje postojeće istraživačke infrastrukture industrije i sveučilišta, uspostava kolaboracijske M2M platforme i integriranje u međunarodne projekte (Obzor 2020, InterReg) gdje će se iskazati kompetencije naših istraživača te ojačati pozicija Rijeke i Hrvatske kao razvojnog centra, te kao optimalne lokacije za dugoročne istraživačke projekte

CEKOM u Rijeci bit će testni i pokazni centar za „pametne“ tehnologije, u kojem će se provoditi pilot projekti sa gradskom upravom i građanima radi unaprjeđenja proizvoda i/ili usluga do razine spremnosti za komercijalizaciju. Upravo će taj kontekst urbanog laboratorija biti najvidljiviji građanima i posjetiteljima Rijeke, gdje će po prvi put imati priliku aktivno sudjelovati u primjeni i razvoju novih tehnologija.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva