ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Doc. dr. sc. Mladen Zeljko dobio nagradu Zaklade Hrvoje Požar

U srijedu, 31. ožujka, u prostorijama Energetskog instituta Hrvoje Požar održana je dodjela nagrade Hrvoje Požar u organizaciji Hrvatskog energetskog društva (HED). Nagrada Hrvoje Požar dodjeljuje se za stručni i znanstveni doprinos zaštiti klime i unaprijeđenju kvalitete okoliša u energetskom sektoru, inovacije na području energetike, realizirani projekt racionalnog gospodarenja energijom, značajnu stručnu i znanstvenu djelatnost u području energetike te za popularizaciju energetike.

Nagradu za značajnu stručnu i znanstvenu djelatnost u razvitku energetike dobio je doc. dr. sc. Mladen Zeljko, jedan od osnivača Energetskog instituta Hrvoje Požar u kojem radi od 1994. godine. Godine 1996. Zeljko je dobio status međunarodnog stručnjaka u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, a od 1997. godine do kraja 2020. vršio je dužnost voditelj Odjela za proizvodnju i transformaciju energije u Institutu. Od početka 2021. godine je na funkciji pomoćnika ravnatelja za opće poslove.


U nastavku pročitajte osvrt doc. dr. sc. Mladena Zeljka na dodjelu ove prestižne nagrada u energetici:
„Iza prijedloga da mi se dodjeli ova nagrada stalo je trinaest znanstvenika i stručnjaka iz energetskog sektora, od kojih većina u Hrvatskoj, a neki i šire, imaju zavidnu razinu vidljivosti, odnosno prepoznatljivosti. Ta me činjenica posebno veseli i radostan sam što su baš ti ljudi prepoznali moju stručnu i znanstvenu aktivnost u području energetike. S obzirom da se moja profesionalna karijera primakla svome kraju, ova nagrada mi je utoliko draža. Nagradu doživljavam kao neku vrstu potvrde da je to što sam radio i kako sam radio tijekom svog radnog vijeka imalo nekog smisla.
Trebam reći da sam imao veliku sreću što sam na početku karijere došao u radnu sredinu u kojoj su djelovala trojica iznimnih ljudi. Po mom sudu su to tri najistaknutije osobe hrvatske energetike, od sredine prošlog stoljeća do danas. Najprije sam upoznao akademika Udovičića koji mi je predavao na fakultetu u Splitu i doveo me u Zagreb, ponudivši mi posao u Institutu za elektroprivredu, gdje je on bio šef jedne studijske jedinice. Zatim sam tu upoznao dr. Gorana Granića, s kojim sam proveo prektično 41 godinu u istoj firmi. I konačno, tu sam upoznao i akademika Hrvoja Požara. Rad s tim ljudima u najvećoj je mjeri odredio i obilježio moju profesionalnu karijeru. Stoga koristim prigodu svima njima najiskrenije zahvaliti na pruženoj potpori, kako u stručnom i znanstvenom, tako i u ljudskom pogledu.
Posebno se s  nekoliko riječi želim osvrnuti na moju suradnji s akademikom Hrvojem Požarom, čije ime ova Zaklada i nosi. U vrijeme kad sam počeo raditi, kao inženjer pripravnik u Institutu za elektroprivredu. Akademik Požar je bio zaposlen na Fakultetu elektrotehnike, ali je bio i suradnik spomenutog Instituta. Upoznao sam ga ubrzo nakon mog zaposlenja. On je tada bio u punom zamahu pisanja dva sveska svoje najpoznatije knjige Snaga i energija u EES-ima. Ja sam dobio zadaću sređivanja velikog broja dugačkih i složenih jednadžbi koje je trebalo malo komprimirati, svesti na što jednostavniji oblik. Uz to sam kontrolirao knjigu u formativnom smislu, dakle da je sva numeracija u redu i da ne bude, ili bude što manje, tipkarskih pogrešaka. Taj sam posao, uz vrlo čestu komunikaciju s akademikom Požarom, radio 4 do 5 mjeseci. Kroz taj posao sam spoznao veličinu akademika Požara, kao znanstvenika i kao čovjeka. Jedan od mnogih njegovih savjeta koje je upućivao svima nama, tada mladim ljudima, a koji sam zapamtio za cijeli život, je taj da se  pošten rad isplati. Dakako da on tu nije mislio samo na materijalnu stranu života. Danas mogu potvrditi da je bio potpuno u pravu i isti savjet dajem mladim ljudima.“


Biografija doc. dr. sc. Mladena Zeljka dostupna je u sklopu Prijedloga za dodjelu nagrade Zaklade Hrvoje Požar za stručni i znanstveni doprinos razvitku energetike.

Čestitamo doc. dr. sc. Mladenu Zeljku na zasluženoj nagradi i želimo mu puno uspjeha u daljnjem radu i prijenosu znanja i iskustva u Institutu!
 

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva