ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Dodjeljene nagrade "Hrvoje Požar" za 2016. godinu

Glavni odbor Zaklade “Hrvoje Požar” dodijelio je nagrade “Hrvoje Požar” za 2016. godinu u ponedjeljak 4. srpnja 2016. godine u 19:00 sati u Kninu u galeriji Kninske tvrđave.
Tom je prilikom dr.sc. Goran Granić izjavio: “Poštovani, radostan sam da se ovogodišnja dodjela nagrada „Hrvoje Požar“ odvija u sklopu obilježavanja 100-te godišnjice rođenja akademika Hrvoja Požara u gradu Kninu, njegovom rodnom mjestu. Ova kninska stijena, „pradidova stina“ iz pjesme mog dragog prijatelja Ante Nadomira Tadića Šutre, ne čini ovo mjesto samo prikladnim za ovakvu svečanost, već ima i veću simboliku. Akademik Požar, njegov život, vrline, inteligencija, rad, ljudskost i zauzetost za opće dobro čine ovo „stinom pradidovom“ u našem svakodnevnom životu, u energetskoj, obrazovnoj i znanstvenoj zajednici.
Vrlo često, znam se zapitati što bi „profesor“ kako smo ga zvali, rekao na današnju energetsku, obrazovnu i znanstvenu stvarnost. Rekao bi sigurno da je previše buke, verbalnog dokazivanja i promocije, što nije bio njegov ambijent i životni stil pa u tome ne bi sudjelovao.
Njegov pristup je bio rad, provjeravanje, simuliranje, optimiranje, dokazivanje. Zaključci su slijedili nakon toga. Kao inženjer ne samo po obrazovanju, nego i po životnoj filozofiji i načinu života i rada, nije želio sudjelovati u raspravama prema „rukav metodologiji“, makar je zbog svog znanja i iskustva to mogao. Bio je dosljedan pa je zaključke izvodio iz analiza.
Upravo je to ono što danas nedostaje u hrvatskom društvu. Raspravama o energetici i vezanim područjima nedostaju temeljite analize, a preuzimanje tuđih iskustava, bez kritičkog pristupa, može nanijeti samo velike štete.
Dobro je da se danas možemo sjetiti akademika Požara u vremenu obilježavanja 100-te godišnjice njegova rođenja, a bilo bi bolje da ga se sjetimo i češće u svim prilikama kada iz raznih razloga želimo preskočiti temeljno načelo – da svakoj ozbiljnoj odluci treba prethoditi temeljita analiza i kritička rasprava.
Vama nagrađenim, osobito vama studentima, mogu poručiti: Neka vam život i djelo akademika Požara bude svjetionik u školovanju i vašoj karijeri. Neka njegova načela budu „stina pradidova“ na koju se uvijek možete osloniti i pritom se osjećati sigurni i čvrsti. Čestitam svim nagrađenima.”

IMG_1798

[button link=”http://www.eihp.hr/wp-content/uploads/2016/07/HPnagrade-2016.pdf” color=”silver” newwindow=”yes”] POPIS DOBITNIKA[/button]
 

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva