ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Europski projekt EnPC-INTRANS izdvojio je tri odgovarajuća poslovna modela za obnove javnih zgrada

EnPC Intrans Logo
Jamstvo uštede energije jedan je od glavnih i ujedno najbitnijih elemenata ugovaranja energetske usluge (EPC), a povezano je s povratom cjelokupnog troška projekta kroz ostvarene uštede energije. Kako bi se stvorila mogućnost za razvoj EPC projekata u Europi, partneri EnPC-INTRANS projekta (“Jačanje kapaciteta za ugovaranje energetske usluge na europskim tržištima u tranziciji”) iz devet zemalja, istražili su europsko tržište, konzultirali se s dionicima te objavili rezultate u studiji: Usvojeni poslovni modeli ugovaranja energetskih usluga u javnom sektoru u zemljama partnerima EnPC-INTRANS projekta. U studiji su definirana tri osnovne vrste EPC poslovnih modela koji su se pokazali uspješnim, ovisno o razini obnove javnih zgrada. Svi modeli temelje se na načelu povrata troškova kroz ostvarene uštede energije. Međutim, uključene mjere, rizici, troškovi i vrijeme trajanja ugovora se bitno razlikuju u svakoj od zemalja. Zemlje koje su sudjelovale na projektu su: Grčka, Hrvatska, Latvija, Njemačka, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.
 [button link=”http://www.eihp.hr/wp-content/uploads/2016/03/poslovni-modeli.pdf” color=”silver” newwindow=”yes”] Poslovni modeli[/button]
Studije i dodatne informacije o projektu dostupne su na internetskoj stranici: www.enpc-intrans.eu.
EnPC-INTRANS financiran je sredstvima iz EU programa za istraživanje i inovacije Horizon 2020 prema sporazumu o dodjeli bespovratnih sredstava br. 649639.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva