ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Nova generacija energetskih oznaka na tržištu od 1. ožujka 2021.

Nova generacija energetskih oznaka na tržištu od 1. ožujka 2021.
Nova energetska oznaka Europske unije olakšat će uspoređivanje energetske učinkovitosti
Energetski institut Hrvoje Požar u suradnji s partnerima provodi LABEL2020 međunarodni projekt koji financira Europska komisija kroz program Obzor 2020, a koordinira Austrijska energetska agencija za 16 država članica Europske unije. Njegova je svrha pružanje učinkovitih informacija o novim energetskim oznakama za kućanske uređaje potrošačima, distributerima i proizvođačima te podrška svim dionicima u prelasku na nove oznake.
Europska unija će od 1. ožujka 2021. godine uvesti nove i poboljšane energetske oznake za kućanske aparate u svim europskim zemljama. Energetska oznaka je, od uvođenja na tržište 1994. godine, jedna od najuspješnijih inicijativa Europske unije za potrošače, koja pomaže u odabiru energetski učinkovitih proizvoda, istovremeno dajući važan doprinos postizanju energetskih i klimatskih ciljeva EU-a.
Što je novo za potrošača?
Tijekom posljednjih 25 godina, energetska oznaka EU-a postigla je velik uspjeh u pomaganju potrošačima u usporedbi i odabiru pravih proizvoda. Međutim, danas je većina proizvoda na tržištu u prva tri energetska razreda, jer su uređaji postali energetski sve učinkovitiji. Stoga je najvažnija promjena revidirani sustav ocjenjivanja, koji će se kretati od A do G. Više neće biti dodataka za plus (npr. A +++), što će oznaku učiniti jednostavnijom i lakšom za razumijevanje. Na primjer, uređaj koji trenutno ima klasifikaciju A +++ sada bi mogao dobiti ocjenu B prema novoj ljestvici energetske učinkovitosti. To ne znači da je ovaj uređaj odjednom manje energetski učinkovit. To samo znači da je proizvod ocijenjen na novoj ljestvici, što potrošačima olakšava odabir onog koji im odgovara i motivira proizvođače da postanu bolji. Ostala važna poboljšanja uključuju: QR kôd koji će dovesti do dodatnih i detaljnih informacija o proizvodu, dizajn cijele naljepnice i izmijenjeni, intuitivniji piktogrami.
Od 1. ožujka 2021. uvest će se nova oznaka za hladnjake, zamrzivače, perilice rublja, kombinirane perilice sušilice, perilice posuđa, televizore, i elektroničke zaslone. Od 1. rujna 2021. nove oznake pojavit će se i na izvorima svjetlosti. Sve ostale grupe proizvoda dobiti će novu energetsku oznaku najkasnije do 2030. godine.
Za one koji žele znati više, Label2020 već nudi detaljne informacije na svojoj web stranici hr.label2020.eu ili nas za nove informacije pratite na društvenim mrežama projekta.(Facebook, Instagram, Youtube i Linkedin)
Kratki video o svemu pogledajte na Youtube kanalu projekta.
Voditelj projekta je kolega Marko Bišćan te ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno ga kontaktirajte na email – mbiscan@eihp.hr.
        

Podijeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Više objava

Kategorije

Arhiva