ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Održana prezentacija„Studijsko-tehničke dokumentacije geotermalnog potencijala Osječko-baranjske županije“

Osijek, 12.2.2021.
Projekt „Studijsko-tehnička dokumentacija geotermalnog potencijala Osječko-baranjske županije“ započeo je krajem rujna 2020. godine. Ukupna vrijednost Projekta iznosi 3.201.000,00 kuna, s tim da bespovratna sredstava EU financirana sredstvima Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.’, Prioritetna os 10 – Tehnička pomoć za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnog razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu iznose 2.720.850,00 kuna, a sredstva Županije 480.150,00 kuna. Izvršitelj radova je zajednica ponuditelja koju čine tvrtke Geoda Consulting d.o.o., Energetski institut Hrvoje Požar i Crodux derivati dva d.o.o. iz U prva tri mjeseca izrađena je Studija o mogućnostima korištenja geotermalnog potencijala na području Osječko-baranjske županije u okviru koje je procijenjen geotermalni potencijal županije i na temelju tehničkih, tehnoloških, financijskih i socioloških značajki izdvojeno pet mikrolokacija najpogodnijih za korištenje geotermalne energije. U drugoj fazi Projekta će se svaka od mikrolokacija detaljno obraditi kako bi poslužila i kao podloga za budućeg investitora.
Prezentacija Studije održana je u Osijeku, 12.2.2021. Prezentaciju su održali predstavnici zajednice ponuditelja mr.sc. Željka Sladović (Geoda consulting d.o.o.), Željko Belošić (Crodux derivati dva d.o.o.) i dr.sc. Sanja Živković (Energetski institut Hrvoje Požar). Prezentaciji je nazočila Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, Osječko-baranjski župan Ivan Anušić te predstavnici pojedinih općina Osječko-baranjske županije.
Voditeljica projekta Željka Sladović dodala je kako je njezin tim u zadnja tri mjeseca analizirao prikupljene geološke podatke. Nakon detaljnih analiza izdvojili su pet lokacija koje su potencijalne za proizvodnju geotermalne vode. Od velikog broja analiziranih lokacija, lokacije Osijek i Donji Miholjac izdvojene su kao pogodne  za korištenje geotermalne energije u toplinarske svrhe , lokacije Marijanci i Bockovci za proizvodnju električne energije u binarnim geotermalnim elektranama, a lokacija Gat-Čamagajevci za proizvodnju električne energije uz primjenu tehnologije modularnih geotermalnih elektrana.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva