ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Održan 24. Forum HED-a – Dan energije u Hrvatskoj

Hrvatsko energetsko društvo je 27. studenoga 2015. održalo svoj 24. po redu energetski forum Dan energije u Hrvatskoj s temom: „Energetska politika EU-a nakon 21. Konferencije stranaka Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama (COP21)”.
Na samome početku nazočne je pozdravio predsjednik Hrvatskog energetskog društva dr.sc. Goran Granić. Podsjetio je da je HED započeo radom u proljeće 1992. godine i zahvaljujući razumijevanju Svjetske energetske konferencije, ubrzo je postao njenim članom. Uz želju da rad Foruma bude konstruktivan i uspješan, dr. sc. Granić je ovom prigodom izrazio posebnu zahvalnost sponzorima, koji su omogućili da se Forum realizira. Ove je godine na Forumu prezentacije održalo petnaest energetskih stručnjaka iz čitavog svijeta. Tako su svoje mišljenje o energetskoj slici dali predstavnici iz Austrije, Danske, Nizozemske, Njemačke, Slovenije, Švedske, Velike Britanije i Hrvatske,  čime je ostvaren cilj da  Forum bude značajan međunarodni energetski skup.
Pokroviteljstvo nad spomenutom manifestacijom prihvatila je predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo gospodarstva, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske te Hrvatska gospodarska komora.
Hrvatsko energetsko društvo već dvadeset i četvrtu godinu za redom održava svoje forume s različitim aktualnim temama, važnim za energetski sektor, a referati i prezentacije omogućuju upoznavanje stručnjaka i javnosti s problemima, trendovima i iskustvima drugih zemalja. HED otvara stručne i znanstvene rasprave o najvažnijim energetskim problemima Hrvatske i Europske unije. Dosadašnja klimatska i energetska politika EU-a pokazala je svoje nedostatke u implementacijskom dijelu, budući da se temeljila na administrativnim rješenjima i nije vodila cilju. U traženju rješenja mora se voditi računa o: tehnološkom razvoju koji je ključna pretpostavka za ostvarivanje ambiciozne klimatske i energetske politike, usklađenosti klimatske politike s politikama povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, proizvodnji energije bez emisija, kao i doprinosu naprednih komunikacijskih tehnologija pri upravljanju proizvodnje i potrošnje energije.
[button link=”http://www.hed.hr/arhiva/arhiva_forum2015.html” color=”silver” newwindow=”yes”] Referati i prezentacije[/button]
Više o Forumu možete pronaći na stranici HED-a.
 
 

Podijeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Više objava

Kategorije

Arhiva