ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Održan okrugli stol na temu „Procjena učinaka integracije obnovljivih izvora u elektroenergetski sustav RH“

U četvrtak, 5. svibnja 2016. u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, održan je okrugli stol na temu Procjena učinaka integracije obnovljivih izvora u elektroenergetski sustav RH. Okrugli stol je održan u organizaciji Znanstvenog vijeća za energetiku HAZU-a i hrvatskog ogranka CIGRÉ, a okupio je 115 sudionika, i potvrdio veliki interes šire stručne javnosti za aktualnu temu skupa.

Skup su otvorili tajnik vijeća za energetiku HAZU Mladen Zeljko (EIHP) i glavni tajnik HRO CIGRÉ Božidar Filipović-Grčić, a moderator je bio Goran Majstrović (EIHP), predsjednik Studijskog odbora HRO CIGRÉ, Razvoj i ekonomija elektroenergetskog sustava.

Boris Markota, direktor Sektora za vođenje EES-a i tržište HOPS-a, u uvodnom je dijelu prezentirao temu „Proizvodnja vjetroelektrana – planovi i ostvarenje u proteklih 15 mjeseci“, te najavio mjesečne i godišnje podatke o proizvodnji vjetroelektrana koje će HOPS objavljivati na svojim web stranicama.
Mate Lasić, rukovoditelj Službe za razvoj iz Sektora za razvoj, investicije i izgradnju HOPS-a u prezentaciji „Informacija o analizama budućeg očekivanog utjecaja vjetroelektrana na pogon elektroenergetskog sustava“ naglasio je da povećana integracija vjetroelektrana uzrokuje znatan porast troškova HOPS-a za uravnoteženje sustava te da je sadašnji model planiranja proizvodnje obnovljivih izvora energije neodrživ.
O temi „Svojstva elektrana na OIE u Hrvatskoj“ koji proizvode električnu energiju govorio je Marijan Kalea, istaknuvši glavne značajke pojedinog tipa elektrana: hidroelektrana (malih i velikih), vjetroelektrana, sunčanih elektrana i bioelektrana, prema ostvarenjima u Hrvatskoj tijekom 2015. godine.
Završno izlaganje Okruglog stola sa temom „Termoelektrane na fosilna goriva spram OIE u Hrvatskoj do 2030. godine“ održao je Marko Lovrić, koji je u više  scenarija analizirao moguće investicije u elektroenergetski sustav (termoelektrane, obnovljivi izvori energije i prijenosna mreža) potrebne za namirivanje potrošnje električne energije do 2030. godine te zaključio da je najvjerojatnije rješenje kombinacija navedenih izvora energije i dogradnja prijenosne mreže. (Izvor: www.hops.hr)
PREZENTACIJE:
[button link=”http://www.eihp.hr/wp-content/uploads/2016/05/1.-Markota-B-Proizvodnja-VE-planovi-i-ostvarenje-05.05.2016.pdf” color=”silver” newwindow=”yes”] Markota[/button]
[button link=”http://www.eihp.hr/wp-content/uploads/2016/05/2.-Lasic-Informacija-o-analizama-buduceg-ocekivanog-utjecaja-VE-na-pogon-EES-a.pdf” color=”silver” newwindow=”yes”] Lasić[/button]
[button link=”http://www.eihp.hr/wp-content/uploads/2016/05/3.-Kalea-M-Svojstva-elektrana-na-OIE-u-Hrvatskoj-2015_4.pdf” color=”silver” newwindow=”yes”] Kalea[/button]
[button link=”http://www.eihp.hr/wp-content/uploads/2016/05/4.-Lovric-Prezentcija-4-2016.pdf” color=”silver” newwindow=”yes”] Lovrić[/button]
 

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva