ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Održan prvi nacionalni info dan B4B (Bioenergy for business) projekta – Korištenje biomase za grijanje

bioenergy
U sklopu projekta Bioenergy for Businessu srijedu, 13. travnja 2016. u Energetskom institutu Hrvoje Požar, u dvorani Filipa Prebega, održan je prvi nacionalni info dan. Bioenergy for Business (B4B) financiran je sredstvima iz EU programa za istraživanje i inovacije Horizon 2020. Energetski Institut Hrvoje Požar jedan je od partnera na B4B projektu te je zadužen za provedbu aktivnosti u Hrvatskoj.
Cilj B4B projekta je poticanje korištenja biomase za grijanje u javnom i privatnom sektoru za snage kotlova iznad 100 kW. Glavna zadaća projekta je širenje najbolje prakse zamjene fosilnih goriva biomasom na području srednje i istočne Europe.
Ciljevi info dana bili su:

  • prikazati prednosti korištenja biomase
  • upoznati predstavnike javnih ustanova, poduzeća te velikih potrošača toplinske energije s prednostima korištenja biomase za potrebe grijanja
  • prikazati nužnost interdisciplinarnog pristupa prilikom projektiranja i razvoja sustava korištenja biomase
  • prikazati uvjete koji se postavljaju na kvalitetu drvne biomase
  • prikazati primjere dobre prakse
  • upoznati sudionike s mogućnostima financiranja projekata vezanih uz biomasu
  • dati pregled i način korištenja potencijala za grijanje u Republici Hrvatskoj
  • razmijeniti iskustava i informacije između zainteresiranih strana

Na info danu je predstavljen sam projekt, dosadašnji rezultati te primjeri dobre prakse iz Hrvatske i Europske unije. Uz članove tima B4B projekta na info danu je u ulozi predavača sudjelovao i gosp. Dražen Lisjak iz Biomasa grupe d.o.o. Gospodin Lisjak dao je pregled tehnologija proizvodnje toplinske energije iz biomase i zahtjeva za kvalitetom biomase te naglasio nužnost interdisciplinarnog pristupa prilikom razvoja i implementacije takvih sustava. U okviru info dana predstavljeni su načini financiranja i iskustva tehno-ekonomskih analiza projekata vezanih uz biomasu te je dan osvrt na brzorastuće drvne vrste u funkciji dobivanja biomase za toplinsku energiju.
Info danu su prisustvovali predstavnici ministarstva gospodarstva i ministarstva poljoprivrede, predstavnici HEP Proizvodnje d.o.o., HEP Toplinarstva d.o.o., HERA-e, HROTE-a, CEI-a, APN-a, akademskih institucija (FSB, FKIT) te predstavnici privatnih poduzeća ( Ti-san d.o.o., Renetech d.o.o., Iskon d.o.o.)


Prezentacije možete preuzeti OVDJE.
Svima koji su se odazvali pozivu na info dan želimo ovim putem zahvaliti.  Veselimo se budućoj suradnji na predstojećim aktivnostima u sklopu B4B projekta.
Vaš B4B tim

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva