ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Održana javna tribina za stanovnike Dubrave na temu energetske obnove

U Kulturnom centru Dubrava, u petak 28. siječnja, održana je javna tribina za stanovnike Dubrave na temu energetske obnove obiteljskih kuća i stambenih zgrada. Ovo je za stanovnike Dubrave druga organizirana javna tribina od strane mjesnih odbora Dubrave, prenosi Zagreb.info.

Uz podršku Grada Zagreba, namjera mjesnih odbora jest putem tribina upoznati lokalnu zajednicu s prednostima energetske obnove i najvećim potencijalom uštede energije. Stručnjakinje s dugogodišnjom praksom rada na energetskoj obnovi, voditeljica Odjela za energetsku učinkovitost u Energetskom institutu Hrvoje Požar Vesna Bukarica i konzultantica za arhitekturu i energetsku učinkovitost Željka Hrs-Borković upoznale su stanovnike Dubrave s prednostima energetske obnove, s novim programom energetske obnove, potrebnom dokumentacijom za apliciranje za bespovratna europska sredstva namijenjena energetskoj obnovi, načinima financiranja.

Vesna Bukarica prisutne je upoznala s novim programom energetske obnove višestambenih zgrada i obiteljskih kuća i raspoloživim bespovratnim sredstvima iz Mehanizma za oporavak i otpornost. “Energetska obnova zgrada prepoznata je kao ključna mjera za postizanje energetskih i klimatskih ciljeva. RH usvojila je Dugoročnu strategiju za obnovu nacionalnog fonda. Građanima su novim programima energetske obnove na raspolaganju različite kategorije energetske obnove”, istaknula je Bukarica.

Stručnjakinja za energetsku obnovu s dugogodišnjom praksom, arhitektica Hrs-Borković, upoznala je prisutne na tribini, ne samo s postotcima financijske uštede nakon energetske obnove, već i s drugim prednostima takve obnove. “Iz EU fondova moguće je sufinanciranje 85% cijene projektne dokumentacije i 60-80% troškova izvođenja radova i nadzora, ovisno o kategoriji obnove. Osim što su smanjeni troškovi za energiju 50-80%, smanjuju se troškovi održavanja, zgrada postaje uređena i osuvremenjena, udobniji i zdraviji život vlasnika nekretnine, i što nije zanemarivo, povećana vrijednost nekretnine 15-20%”, naglasila je Hrs-Borković.

Tribina je održana pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, uz pomoć u organizaciji tribine, Narodnog sveučilišta Dubrava. Ovo je druga održana tribina u Dubravi na temu energetske obnove, a tribinu je i ovaj puta svojim dolaskom podržao dogradonačelnik Zagreba Luka Korlaet. “Ovakva znanja i tribine imaju u krajnjoj mjeri cilj povećanja stopa obnove sa sadašnjih oko 0,7 % na 3% do 2030. godine. Grad Zagreb u svom portfelju javnih zgrada ima zadatak, post-potresno i onda i energetski obnovit takve zgrade s tzv.cjelovitom energetskom obnovom, i to prije svega, odgojno-obrazovne zgrade, i to 13 školskih zgrada do kraja 2023. godine,” rekao je Korlaet na kraju tribine.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva