ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Održana premijera dječjeg eko edukativnog igranog filma: „Što kad nestane struje?“

21.10.2021. u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad pred djecom drugoga razreda OŠ Dragutina Domjanića, održana je premijera dječjeg eko edukativnog igranog filma – „Što kad nestane struje?“.
Film je snimljen u sklopu inicijative Uštedi energiju!, a tema filma je vezana uz energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša. Kroz film se tema provlači na vrlo zanimljiv i djeci prihvatljiv način tako da se lako mogu pronaći i poistovjetiti sa malim glumcima ali i situacijama  iz filma.

Radnja filma događa se u obitelji Marić s troje djece te ih promatramo u njihovoj svakodnevici dok ih kćer Dora pokušava senzibilizirati na uštedu energije i osvijestiti o potrebi zaštite okoliša.
Nakon filma program je vodila Martina Komerički, voditeljica komunikacija projekta, te je na pozornicu pozvala i glumačku ekipu koja je odgovarala na pitanja malih gledatelja. Prisutnim mališanima film se jako svidio te su pokazali vrlo visok interes u budućim naporima da malim promjenama navika krenemo zajedno više raditi na uštedi energije ali i time očuvanju samog okoliša.


Film će biti distribuiran u sve hrvatske škole kako bi ga mališani mogli pogledati na nekom od satova koji se bave eko tematikom.

Agencija za odgoj i obrazovanje dala je pozitivnu ocjenu za scenarij filma, uz mišljenje da će igrani film pozitivno utjecati na ponašanja djece te doprinijeti zaštiti okoliša i povećanju energetske učinkovitosti budućih generacija.
Film će uskoro biti dostupan i široj javnosti.
Scenarij za film potpisuje Tihana Lipovec Fraculj koja ujedno glumi u filmu majku, gospođu Marić.

………………..
 
Inicijativa Uštedi energiju! u sklopu koje je film snimljen, osmišljena je kao dio europskog projekta LABEL2020 u želji da se građanima na jednostavan i zanimljiv način objasni kako mogu uštedjeti energiju u kućanstvu uz minimalne promjene svojih navika.
Na internetskoj stranici https://ustedienergiju.hr uz savjete o energetskoj učinkovitosti i načinima kako uštedjeti energiju nalaze se i zanimljivi sadržaji za najmlađe (slikovnica – Labelko spašava Zemlju, bojanka i kratki video sadržaji). Slikovnica je otisnuta u 10 500 primjeraka, koji su poslani na 907 škola diljem Hrvatske. Građani slikovnicu mogu prelistati i preuzeti na navedenoj internetskoj stranici – https://ustedienergiju.hr.


Uz sadržaje za najmlađe tu je i niz zanimljivih videa s kratkim i jednostavnim savjetima o načinima uštede energije. Svi sadržaji su na društvenim mrežama i Youtube kanalu pod jedinstvenim imenom – Ustedi energiju.O projektu LABEL2020


Energetski institut Hrvoje Požar u suradnji s partnerima provodi međunarodni projekt LABEL2020, koji financira Europska komisija kroz program Obzor 2020, a kojim koordinira Austrijska energetska agencija za 15 država članica Europske unije i Ujedinjeno Kraljevstvo. Njegova je svrha pružanje učinkovitih informacija o novim energetskim oznakama za kućanske uređaje potrošačima, distributerima i proizvođačima te pružanje podrške svim dionicima u prelasku na nove oznake.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva