ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Održana završna prezentacija rezultata NEZEH projekta

Basic RGB
31. ožujka u Energetskom institutu Hrvoje Požar predstavljeni su rezultati projekta neZEH (Gotovo nula energetski hoteli). Prezentaciji su prisustvovala uz voditelje projekta iz Energetskog instituta Hrvoje Požar i dva pilot hotela koji su kao najbolji primjeri poslovne prakse ušli u zadnji krug, te predstvnici resornih ministarstava (Ministarstva turizma, gospodarstva, graditeljstva i prostornog uređenja) uključenih u problematiku smanjenja potrošnje energije u hotelijerskom sektoru te FZOEU. Svi su zaključili da interes za poticanje zelene gradnje i poticajnih mjera za subvencioniranje postizanja standarda zgrade gotovo nulte energije kod svih postoji te da će zajedno raditi na tome da se postupak dobivanja subvencija hotelijerima što više u budućnosti pojednostavi i omogući dostupnost.
“Na prostoru Europske unije zgrade troše 40 posto ukupne energije i pritom ispuštaju 36 posto stakleničkih plinova. Kako bi se navedeni podaci izmijenili, u Europskoj uniji te posljedično i u Hrvatskoj, razvijaju se pravila i mjere za transformaciju starih i novih zgrada u zgrade gotovo nulte energije (nZEBs). Zgrada gotovo nulte energije ima visoku energetsku učinkovitost te dobar dio potrebne energije proizvodi iz obnovljivih izvora na lokaciji ili u njezinoj neposrednoj blizini. Projekt gotovo nula energetski hoteli (neZEH) odabrao je hotele u Europi i potaknuo ih da postignu gotovo nula energetski status, što će dovesti do ušteda od 50 posto u potrošnji energije i znatnog smanjenja operativnih troškova. Šesnaest hotela u sedam europskih zemalja (Hrvatska, Francuska, Grčka, Italija, Rumunjska, Španjolska i Švedska) izabrani su da postanu europski neZEH pilot-hoteli (eng. Nearly Zero). Ovi hoteli su na putu da postanu začetnici u europskoj hotelskoj industriji kao primjeri dobre prakse za postizanje standarda zgrade gotovo nulte energije (nZEB, eng. Nearly Zero Energy Building). Svaki plan obnove velikih razmjera uključuje ne samo zahtjevne mjere energetske učinkovitosti i integraciju obnovljivih energetskih rješenja, već i promjene u ponašanju uprave, osoblja i gostiju. U Hrvatskoj su, kroz definirani način odabira, za pilot-projekte izabrani – hotel Split i hotel Villa Adriatica kao svjetli primjeri iz Hrvatske.”, istaknuo je voditelj projekta Marko Bišćan. Cijelu prezentaciju možete pogledati – ovdje.
Tom je prilikom i gosp. Tomić, vlasnik hotela Split, izjavio: “Uložili smo iznimna sredstva, trud i znanje da napravimo objekt koji će trošiti što je manje moguće energije. Vrijeme eksploatacije ovih mjera je dugo koliko i vijek trajanja objekta. U ovom trenutku, trošak energenata hotela Split jest nešto niži nego bi bio da nismo uložili u energetsku učinkovitost, ali trebat će još vremena da se investicija vrati. Činjenica da je hotel „zelen“ možda jača motiv dolaska gosta, ali statistike pokazuju da gost nije spreman platiti više za ekološki osviješten hotel. Nadamo se da će certifikat gotovo nula energetskog hotela pomoći da se i to promijeni.“
Energetski Institut Hrvoje Požar jedan je od partnera na neZEH projektu te je zadužen za provedbu aktivnosti u Hrvatskoj. U sklopu projekta, a u organizaciji EIHP-a, održane su radionice za vlasnike i zaposlenike hotela te stručnjake na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Kako bi se pokrenule energetske investicije u hotelijerstvu, vlasnicima hotela je pruženo tehničko znanje kroz izradu energetskih pregleda hotela, u što je uključeno provođenje detaljnih energetskih analiza te predlaganje optimalnih mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, i investicijskih studija koje sadrže detaljne tehno-ekonomske analize s mogućnostima financiranja. Energetski institut Hrvoje Požar na tržištu djeluje već 22 godine nastavljajući polustoljetnu tradiciju znanstvenih istraživanja na području energetike. Njegovi stručnjaci iz svih područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije mogu ponuditi hotelijerskoj industriji širok spektar energetskih i ekonomskih analiza te rješenja  za optimizaciju poslovanja u sektoru energetike, podižući konkurentnost i ostvarujući dodatnu vrijednost hotela.
Projekt neZEH sufinanciran je od strane Europske komisije kroz program Inteligentna energija za Europu, s ciljem da se ubrzaju velike obnove hotela do zgrada gotovo nulte energije (nZEB) kroz stručnu podršku predanim hotelijerima i promociju vodećih projekata u europskom turističko-ugostiteljskom sektoru.


 

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva