ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Predstavljen projekt SOLAR FER

Na zagrebačkom Fakultetu Elektrotehnike i račnarstva (FER) pokrenut je novi projekt izgradnje solarne elektrane i baterijskog spremnika, a planovi i ciljevi predstavljeni su na početnoj konferenciji, održanoj u ponedjeljak, 3. srpnja 2023. godine, u prostorijama FER-a.

Konferenciju je otvorio prodekan za istraživanje i inovacije prof. dr. sc. Stjepan Bogdan te predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i norveške ambasade, u ime upravitelja programa i donatora. Predstavnik Energetskog instituta Hrvoje Požar Srećko Tamburović govorio je o dobrim praksama EGP programa, a istaknuo je i da je u sklopu projekta financirana obnova zgrade i osnivanje nZEB trening centra, dok je projekt SOLAR FER detaljnije predstavio voditelj projekta prof. dr. sc. Tomislav Capuder.

Projekt ”Fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe u mrežnom radu SE-FER-005 – Faza 11”, skraćenog naziva SOLAR FER, ukupne vrijednosti 815.000 eura financiran je od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu 693.000,00 EUR bespovratnih sredstava u okviru Programa “Energija i klimatske promjene”. Solarna elektrana od 600 kW i baterijski spremnik omogućit će lokalnu proizvodnju i potrošnju više od 50 posto ukupnih energetskih potreba FER-a.

Cijeli izvještaj pročitajte na web stranici FER-a.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva