ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar sudjelovao na prvom međunarodnom sajmu ArhiBau.hr

U petak, 8. listopada, Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar sudjelovao je na prvom međunarodnom sajmu ArhiBau.hr, koji je uz prateću stručnu konferenciju, okupio sve relevantne dionike građevinskog sektora.

U sklopu intervjua pod nazivom “Hoće li Hrvatska dobiti trening-centar za nZEB?”,ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar je prezentirao Projekt Osnivanje nacionalnog trening centra za zgrade gotovo nulte energije je financiran u iznosu od 1.6 milijuna eura subvencijom kroz EEA i Norvešku potporu, te predstavlja doprinos Islanda, Lihtenštajna i Norveške za zelenu, kompetitivnu i inkluzivnu Europu.
Partner na projektu je Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a predviđena je i suradnja s norveškim institucijama, poglavito s Norveškim sveučilištem za znanost i tehnologiju i istraživačkim institutom SINTEF, i to ne samo u području primjene nZEB standarda već i u području nula energetskih četvrti.
“nZEB trening centar bit će uspostavljen u dubinski obnovljenoj poslovnoj zgradi EIHP-a prema nZEB standardu i uključuje seizmičku obnovu. Ova pilot investicija biti će ujedno i pokazni primjer suvremenih tehnologija koje se ugrađuju prilikom obnove postojećih zgrada prema nZEB standardu, a to su svakako potpuna elektrifikacija sustava grijanja i hlađenja, reciklirana fasada sa novom toplinskom izolacijom, novim sustavom rasvjete, integracijom obnovljivih izvora energije te e-mobilnosti u zgradu te potpunom digitalizacijom svih tehničkih podsustava koje koristi uredska zgrada. Cilj projekta je zajedničko rješavanje dvostrukih izazova zelene i digitalne tranzicije. Iskustva provedbe projekta prenosit će na druge dionike u nacionalnom nZEB trening centru”, izjavio je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.


nZEB trening će se provesti za 50 polaznika u sklopu ovog projekta, a u pripremi je i prijedlog za stjecanje formalne kvalifikacije u sustavu cjeloživotnog obrazovanja odraslih za buduće generacije polaznika, kroz Javni poziv iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Partnerska institucija je Ekonomski fakultet u Rijeci, a bit će uključene i druge. U pripremi su četiri obrazovna profila za sve struke u graditeljstvu.. Steći će se znanja o integriranom prostornom i energetskom planiranju, pripremi projekata s niskim ugljikovim otiskom, razumijevanju tehnologija za pametne zgrade te  pripremi troškovno-optimalne analize za energetska rješenja.

Podijeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Više objava

Kategorije

Arhiva