ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Održana 1. radionica u sklopu projekta REPLACE

U srijedu, 6. listopada 2021. godine, održana je prva radionica u sklopu projekta REPLACE. Podsjećamo, projekt REPLACE financiran je sredstvima Europske unije u okviru programa Obzor 2020, a ima za cilj podržati europske energetske, klimatske, okolišne, gospodarske i socijalne ciljeve do 2030. i 2050. godine, poticanjem postupne zamjene neučinkovitih i zastarjelih sustava grijanja i hlađenja, novim, energetski učinkovitim sustavima koji se temelje na obnovljivim izvorima energije.

Radionica je održana u prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice Malog Lošinja, a među prisutnima su bili predstavnici Grada Malog Lošinja, Otočne razvojne agencije (OTRA), Fakulteta strojarstva i brodogradnje, te članovi lokalne radne grupe – REA Kvarner, Primorsko-goranska županija i Grad Crikvenica.
Dr. sc. Dražen Balić je održao prezentacija o Potencijalima korištenja obnovljivih izvora energije u grijanju i hlađenju. Antonia Tomas Stanković je održala prezentaciju o uskoro dostupnim alatima REPLACE kalkulator te Matrice grijanja. Lea Leopoldović je predstavila mogućnosti financiranja tehnologija obnovljivih izvora energije u sklopu financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma.

Također su predstavljena i dva zanimljiva projekta koja su tematski vezana za područje u kojima se održala prva radionica. Projekt YENESIS čiji je cilj smanjiti nezaposlenost mladih ljudi stvaranjem zelenih radnih mjesta u četiri područja: energetska učinkovitost, obnovljiv izvori energije, održivi turizam i mobilnost. Cilj projekta BLUE DEAL je stvoriti pogodno okruženje za investicije u tehnologije plave energije i održivog razvoja u mediteranskom području.
 
 
 
 


 

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva