ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Road show – Obnova zgrada javnog sektora ugovaranjem energetskog učinka

EnPC Intrans Logo2
U srijedu 28. rujna 2016., u velikoj dvorani Hrvatske udruge poslodavaca, održan je međunarodni Road show u sklopu projekta EnPC-INTRANS. Projekt EnPC-INTRANS je financiran iz programa Europske unije za istraživanje i inovacije OBZOR 2020. Tema Road showa bila je Obnova zgrada javnog sektora ugovaranjem energetskog učinka. Na web stranici projekta moguće je preuzeti sve održane prezentacije putem poveznice.
Uvodnu riječ održao je Matija Vajdić koji je prezentirao osnovne informacije o projektu te naglasio prednosti obnavljanja zgrada javnog sektora ugovaranjem energetskog učinka na način da privatni partner pruži energetsku uslugu javnom partneru. Konstanze Stein iz energetske agencije Baden-Württemberga predstavila je iskustva s ugovaranjem energetskog učinka u zgradama javnog sektora u Njemačkoj dok je Damir Vuletić prezentirao dosadašnja iskustva energetske obnove zgrada javnog sektora u Hrvatskoj, prema programu obnove zgrada javnog sektora 2014.-2015. Slijedila je panel diskusija koju je vodio Marko Bišćan te je zaključeno kako je nužno ići prema garantiranju ušteda modeliranjem potrošnje i temeljitom mjerenju i verifikaciji garantiranih ušteda energije i vode nakon što privatni partner provede energetsku obnovu u zgradi javnog partnera.
Drugi dio konferencije započeo je prezentacijom Martine Gračner iz Ministarstva za infrastrukturu iz Slovenije koja je prezentirala trenutno aktualan model energetske obnove javnih zgrada u Sloveniji koji se temelji na javno-privatnom partnerstvu. Nakon prve prezentacije slijedila je prezentacija konkretnih mjera energetske učinkovitosti u zgradama javnog sektora u Hrvatskoj koje je prezentirala Margareta Zidar. Marko Bišćan prezentirao je proračun mjera energetske učinkovitosti, proveden prije deset godina, koji su se kasnije i ostvarili energetskom obnovom zgrade javnog sektora pokazavši da postoji dugogodišnje iskustvo u modeliranju potrošnje energije i vode te garantiranju energetskih ušteda. Na probleme s metodama proračuna ukazala je dr.sc. Tea Žakula koja je također naglasila da nešto skuplje modeliranje potrošnje energije i vode daje značajno bolje rezultate kasnije te je taj prvi korak prije same energetske obnove nužno temeljito napraviti. Panel diskusiju moderirao je Ilja Drmač te su kroz diskusiju naglašene značajne razlike u rezultatima koji se dobiju različitim modelima, ali i velike razlike u rezultatima koji se dobiju ako isti model koriste različiti stručnjaci.
Treći set predavanja održali su dr.sc. Tomislav Veliki koji je naglasio kako je sustavno gospodarenje energijom u javnih zgradama temelj energetske obnove te da se za gotovo sve zgrade javnog sektora u Hrvatskoj automatski prikupljaju podaci o potrošnji energije i vode putem Nacionalnog informacijskog sustava za gospodarenje energijom. Fotini Karamani iz Centra za obnovljive izvore energije i uštede iz Grčke predstavila je probleme koje Grčka ima s implementacijom programa obnove javnih zgrada u Grčkoj. Slijedila je prezentacija Olene Kotlyarske iz Kijeva iz tvrtke Fiatu LLC koja je prezentirala tipski ugovor koji se koristi u Ukrajini za ugovaranje energetske usluge u zgradama javnog sektora. Panel je vodio Marko Karan te je zaključeno da su problemi s kojima se suočavaju zemlje unutar i van Europske unije vrlo slični.
Zadnji dio međunarodnog Road showa započeo je prezentacijom dr.sc. Vlaste Zanki koja je predstavila specijalizirane tečajeve iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Gospođa Zanki naglasila je kako je edukacija jedan od najbitnijih elemenata i temelj bilo kakve energetske obnove zgrade. Marin Mastilica prezentirao je mogućnosti nacionalnog informacijskog sustava za gospodarenje energijom u smislu centralnog sustava za mjerenje i verifikaciju ušteda za sve javne zgrade obnovljene između ostalog i putem ugovaranja energetskog učinka. Kako je sustav povezan bazama podataka distributera i opskrbljivača energijom te klimatološkim podacima iz Državnog hidrometeorološkog zavoda vrlo je jednostavno mjeriti i verificirati ostvarene uštede. Road show je završio prezentacijom Radoslava Viciana iz tvrtke E-Code koji je predstavio primjere dobre prakse ugovaranje energetskog učinka u zgradama javnog sektora u Slovačkoj.
 

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva