ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Upoznajete Bioenergy4Business projekt – Ostvarivanje potencijala za europske tvrtke

B4B_Logo_300dpi
ALTERNATIVA FOSILNOM GORIVU
Pitate li poslovne ljude diljem Europe, većina će se složiti s činjenicom da su fosilna goriva zastarjela i da su rastući izvor prijetnji i nestabilnosti za njihovo poslovanje. Međutim, kada je riječ o velikom iskoraku prema obnovljivim izvorima, zbog nedostatka informacija to mnogima djeluje vrlo zastrašujuće. Bioenergija može pružiti velikom broju tvrtki diljem kontinenta održivu, dostupnu i sigurnu opskrbu. Iako su mediji često usmjereni prema vjetro i solarnoj energiji, u stvarnosti bioenergija zauzima više od 60 posto potrošnje obnovljivih izvora energije u EU. Taj udio je u stalnom porastu i očekuje se takav nastavak i u budućnosti. Ovaj uspjeh može se objasniti činjenicom da bioenergija ima podršku iskusne i učinkovite tehnologije, zajedno s vrlo konkurentnim gorivima u odnosu na ugljen, naftu ili plin.
OBEĆAVAJUĆE TRŽIŠTE BIOENERGIJE SREDNJIH RAZMJERA
Gledajući kako se razvija tržište bioenergije, velike industrije i neki pojedinci prihvatili su napredne peći i kotlove. Zato vjerojatno znate nekog u svom susjedstvu tko je uložio u primjenu peleta. Međutim, većina stručnjaka iz područja bioenergije slaže se s činjenicom da najveći potencijal razvoja za Europu ima tržište bioenergije srednjih razmjera, koje se odnosi na postrojenja u rasponu od 100 kW do 5 MW toplinskog kapaciteta. Konkretnije, ova kategorija obuhvaća uređaje koji se mogu naći na primjer u javnim zgradama kao što su škole, bolnice, bazeni i u privatnim posjedima kao što su hoteli, farme ili male i srednje tvrtke. Uvođenje kotlova za grijanje na biomasu u takve objekte već se nebrojeno puta pokazalo isplativim i postoje brojne uspješne priče (te priče su prikupljene u brošurama, a rezultat su suradnje među B4B projektnim partnerima i dostupne su na osam jezika).
Dakle, danas bi glavna briga trebala biti bolje promoviranje i stvaranje računskih alata kako bi se potaknulo ravnatelje škola, hotelske menadžere ili poljoprivrednike da prijeđu s fosilnih goriva na bioenergiju. Bioenergy4Business (kraće B4B) je projekt financiran iz EU-a, pokrenut u 2015. godini, koji pokazuje potencijalnim operaterima i investitorima kako koristiti biomasu na energetski učinkovit način. Kako bi se potaknulo investiranje u tržište bioenergije srednjih razmjera B4B planira doprijeti do potencijalnih investitora i educirati ih kroz seminare, izlete i studijska putovanja.
NAUČITE O PRELASKU NA BIOENERGIJU KROZ SEMINARE, IZLETE I STUDIJSKA PUTOVANJA
Ako želite saznati na koji način biomasa može postati integrirani dio vaše kogeneracije, Danski tehnološki institut (DTI) organizira dvodnevno studijsko putovanje vezano uz biomasu u sektoru toplinarstva srednjih razmjera, koje će se održati u Asrhusu od 29. do 30. rujna 2016. U Danskoj je upotreba biomase za kogeneraciju vrlo česta pojava, a vrlo dugu tradiciju ima upotreba slame u postrojenjima s daljinskim grijanjem. Danska ima jednu od najrazvijenijih mreža daljinskog grijanja i danski proizvođači kotlova su vodeći svjetski stručnjaci u tehnologiji izgaranja slame. Posebna pažnja bit će posvećena iskorištavanju slame kao goriva za mala i srednja postrojenja daljinskog grijanja. Studijsko putovanje traje dva dana i sastoje se od izleta (prvi dan) i radionice/seminara (drugi dan) s predavačima koji su proizvođači kotlova, stručnjacima u daljinskom grijanju, projektantima, stručnjacima u bioenergiji. Za više informacija i prijavu za studijsko putovanje, kliknite ovdje.
Još jedna važna prilika za obuku u okviru B4B projekta je studijsko putovanje organizirano od strane MOTIVA, Finskog bioenergetskog društva, u Tamperi (Finska) 16. i 17. veljače 2017. godine. Studijsko putovanje traje dva dana. Prvi dan će biti upoznavanje s finskim tržištem bioenergije srednjih razmjera, a završit će izletom u sam grad Tampere s polaskom iz Helsinkija. Drugi dan sudionici će imati priliku prisustvovati i drugim izletima na povratku u Helsinki. Više informacija o ovom studijskom putovanju uskoro ćete moći pronaći na internetskoj stranici MOTIVA-e.
Osim studijskih putovanja, većina projektnih partnera organizira i dvodnevne „trening“ seminare koji su usmjereni na specifične tržišne segmente prepoznate u svakoj zemlji kao ‘najprofitniji’ i s potencijalom za prelazak na bioenergiju. Svi seminari održavaju se između rujna i prosinca 2016. godine i uključuju izlete u bioenergetska postrojenja razvijena unutar ciljanog tržišnog segmenta grijanja. Datumi i lokacije seminara trenutno su u procesu dogovaranja u svim zemljama. Ako ste zainteresirani za primanje više informacija o seminarima, slobodno kontaktirajte svog nacionalnog B4B partnera.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva