ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Studijski posjet delegacije s Islanda i njihovih partnera EIHP-u

eea_grant
Od 7. do 9. studenog 2016. godine, kao dio Projekta „Korištenje potencijala geotermalne energije u Republici Hrvatskoj“ u okviru Programa za financiranje bilateralnih aktivnosti iz Financijskih mehanizama Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora (EGP), u radnom posjetu Energetskom institutu Hrvoje Požar (EIHP), hrvatskom partneru na projektu, boravila je delegacija s Islanda i njihovih suradnika specijaliziranih za područje geotermalne energije.
U delegaciji, koju je predvodio je g. Jón Ragnar Guðmundsson, specijalist za inženjerski menadžment i daljinsko grijanje iz Nacionalne energetske agencije Islanda, islandskog partnera na projektu, još su sudjelovali g. J. Rúnar Magnússon, voditelj odjela za geotermalnu energiju islandske kompanije EFLA CONSULTING ENGINEERS, te geološki specijalisti gđa. Jill R. Haizlip i gđa. Manon M. Stover iz američke kompanije GEOLOGICA Geothermal Group.
Prvog dana posjeta predstavnici Energetskog instituta Hrvoje Požar, kojima se pridružila predstavnica ministarstva nadležnog za energetiku, upoznali su islandsku delegaciju s organizacijom i sudionicama na Projektu, geotermalnim potencijalom i lokacijama te pravnim okvirom za geotermalne projekte u Republici Hrvatskoj. Također, islandski partneri su prezentirali domaćinima geotermalne izvore i njihovo korištenje na Islandu, s naglaskom na daljinsko grijanje.
Istog je dana, islandska i hrvatska delegacija posjetila Grad Karlovac i Gradsku Toplanu Karlovac gdje su ih visoki predstavnici Grada Karlovca i Gradske Toplane Karlovac detaljno upoznali s lokalnim potencijalom geotermalne energije te planovima i očekivanjima u pogledu iskorištavanja geotermalne energije za energetske i druge potrebe na području Karlovca.
Drugi dan, delegacija je posjetila Grad Križevce gdje su visoki predstavnici gradske uprave kojima se pridružila i dekanica Visokog gospodarskog učilišta, detaljno predstavili geotermalne potencijale, mogućnosti i planove za korištenje geotermalne energije na području Križevaca. Uz Gradsku upravu, delegacija je posjetila i lokaciju gdje je smještena geotermalna bušotina.
Istog je dana organiziran i studijski posjet Varaždinskim Toplicama u okviru kojeg su visoki predstavnici Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinke Toplice i gradske uprave upoznali delegaciju s razvojnim planovima Specijalne bolnice i Grada Varaždinke Toplice vezanim uz eksploataciju geotermalne energije za energetske i druge potrebe. Delegacija je također razgledala lokalne izvore geotermalne energije te tehničko-tehnološki sustav bolnice.
Treći, posljednji dan studijskog posjeta organiziran je dolazak visokih predstavnika Općine Krapinske Toplice i Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice u Energetski institut Hrvoje Požar koji su domaćinima predstavili geotermalne potencijale te planove i mogućnosti za njihovo korištenje na području Krapinskih Toplica.
Potom je direktor trgovačkog društva za proizvodnju, distribuciju i opskrbu toplinskom energijom Tehnostan d.o.o. iz Vukovara, detaljno upoznao delegaciju s geotermalnim potencijalima i mogućnostima za korištenje geotermalne energije za primarno energetske (daljinsko grijanje), ali i druge potrebe na području grada Vukovara.
U drugom dijelu posljednjeg dana posjeta održan je i radni sastanak obaju partnera s predstavnicima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i ministarstva nadležnog za energetiku gdje su prezentirane dosadašnje aktivnosti izvršene u okviru Projekta te planovi za budući period (završna konferencija o geotermalnoj energiji u RH i studija o geotermalnom potencijalu). Ujedno su raspravljena i sva dodatna pitanja potrebna za uspješnu realizaciju projekta.
Konačno, svi uključeni ovaj studijski posjet, kako predstavnici islandske delegacije, tako i domaćini i predstavnici hrvatske strane, izrazili su zadovoljstvo organiziranim posjetima i sastancima te istaknuli svoju spremnost i potporu budućim projektnim aktivnostima.
engl

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva