ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Uspješno dovršen YAECI projekt

YAECI_LOGO_FINAL1
Europski projekt pod nazivom YAECI (Godišnji indikator troška energije uređaja, eng. Yearly Appliance Energy Cost Indication) je uspješno dovršen 19. ožujka 2015. godine. Kupci, udruge za zaštitu potrošača i dobar dio distributera kućanskih uređaja koji su sudjelovali na projektu ostaju privrženi ideji prikazivanja prosječnih godišnjih troškova za energiju i vodu uz postojeću energetsku oznaku na prodajnim mjestima i Internet stranicama.
YAECI je bio trogodišnji europski projekt sufinanciran od strane programa Inteligentne energije Europe (eng. Intelligent Energy  Europe). Nastavno na nizozemsku inicijativu Energetski pokazatelj („EnergieWeter”), sada se prosječni godišnji troškovi za energiju (i vodu) kućanskih uređaja i televizora prikazuju u stotinama dućana i Internet stranica u 9 europskih zemalja. Zahvaljujući tome, kupci u većoj mjeri donose informiraniju odluku prilikom kupnje uređaja, tako što u obzir uzimaju i troškove rada, a ne samo cijenu uređaja. Pokazatelj energetskog troška jasno prikazuje da uređaji koji imaju viši cjenovni razred mogu dugoročno biti povoljniji jer su energetski učinkovitiji, odnosno koriste manje energije. Troškovi za vodu su posebno izdvojeni za one zemlje gdje čine značajan trošak.
Općenito, YAECI projekt pridonio je većoj proizvodnji energetski učinkovitijih uređaja uz motivaciju kupaca da iste kupuju u tržišno većem udjelu. Posljedično, zadržan je kontinuirani interes u potpori i promociji prikazivanja godišnjih troškova za energiju i vodu uređaja kupcima kao alat motivaciji kupnje učinkovitih uređaja.
Distributeri i kupci koji žele saznati više o projektu mogu posjetiti YAECI Internet stranicu i ovdje pogledati završne rezultete.
Ovom prilikom se zahvaljujemo svima na uspješnoj suradnji, prije svega distributerima kućanskih uređaja.
 

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva