ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Najava završne radionice projekta MOBINCITY

logoMobincity
Projekt MOBINCITY – SMART MOBILITY IN SMART CITY, financiran u sklopu Sedmog okvirnog programa EU-a s ukupno 3,93 milijuna eura, bliži se svom završetku nakon tri godine razvoja.
Tema projekta MOBINCITY je razvoj  inteligentne urbane mobilnosti i podrška električnoj mobilnosti – od algoritama za planiranje putovanja do sustava za rezerviranje priključaka u mreži punionica.
Konzorcij od 13 partnera iz pet europskih zemalja razvio je sustav koji aktivno prikuplja aktualne informacije iz okoliša (npr. prometne informacije, vremenski uvjeti, stanje na prometnicama) te na temelju njih podržava optimalno upravljanje i vođenje sustava mobilnosti unutar grada, uključujući i gradsku infrastrukturu poput javnog prijevoza. U sklopu projekta razvijeni su: centralni „cloud“ sustav za proaktivno upravljanje mobilnošću, moduli za prikupljanje podataka i korisnička sučelja te moduli za planiranje strategije punjenja baterija električnih vozila i podršku u izgradnji infrastrukture poput novih punionica. Osim toga, u okviru projekta su razvijeni, ugrađeni u vozila i testirani moduli za podršku dodatnom smanjenju utroška energije. Cijeli sustav je testiran u realnom prometu i sa stvarnim podacima na tri pilot lokacije: u Španjolskoj, Sloveniji i Italiji.
Energetski institut Hrvoje Požar je u projektu MOBINCITY voditelj radnog paketa unutar kojeg je razvijen proaktivni „cloud“ sustav za upravljanje prometom, odnosno sustav za podršku inteligentnoj urbanoj mobilnosti.
U suradnji s partnerima razvijeni su i model i sustav za praćenje stanja u mobilnosti te algoritmi za optimalno planiranje putovanja s podrškom za alternativne načine prijevoza s modelom za korisničku prilagodbu rezultata. EIHP je intenzivno surađivao s partnerima i na izradi svih ostalih paketa projekta.
Završna radionica projekta MOBINCITY održat će se 25. lipnja 2015. godine u Valenciji (Španjolska).  Na njoj će biti prezentirani svi rezultati projekta.  Za dodatne informacije i registraciju pogledajte  ovdje ili nas kontaktirajte na mobincity@eihp.hr.
 

Podijeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Više objava

Kategorije

Arhiva