ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

WRC Croatia Rally pokrenuo suradnju s EIHP-om za izračun ugljikovog otiska

Svjestan svoje odgovornosti za zaštitu okoliša u svim zajednicama u kojima se održava natjecanje, WRC Croatia Rally je pokrenuo suradnju s Energetskim institutom Hrvoje Požar za izračun ugljikovog otiska, ali i definiranje ciljeva i mjera za smanjenje ugljikova otiska za buduća izdanja natjecanja, priopćili su organizatori.

Zbog same prirode sporta te velike posjećenosti ovakvih manifestacija zbog kojih su fanovi spremni prevaliti mnoge kilometre, rally kao i mnoge druge auto-moto discipline i druge aktivnosti rezultira emisijama stakleničkih plinova. Upravo iz tog razloga, FIA – međunarodna automobilistička federacija ulaže velike napore u razvoj i provedbu smjernica povezanih s ekološkim učincima, a sve kako bi postigla ugljičnu neutralnost na svim događajima i u svim organizacijama povezanima s auto-moto sportom. Novi tehnički propisi FIA-e usmjerili su natjecanje prema odgovornoj i održivoj hibridnoj tehnologiji, kojoj su dodane nove dinamičke performanse kombinirane sa sigurnosnim poboljšanjima a koje pak vožnju čine izuzetno atraktivnom, dok istodobno doprinose znatnom smanjenju štetnih emisija. U revolucionarnoj novoj generaciji hibridnih Rally1 vozila, koja su premijerno predstavljena u siječnju na utrci u Monte Carlu, moći će odgovorno uživati i posjetitelji.  

U sklopu suradnje za određivanje emisija stakleničkih plinova s Energetskim institutom Hrvoje Požar bit će potrebno izračunati izravne i neizravne emisije povezane s aktivnostima u sklopu WRC Croatia Rally 2022 i to u skladu s GHG protokolom. Izravne emisije i uklanjanja stakleničkih plinova koje nastaju zbog izgaranja goriva u energetskim postrojenjima, iz fugitivnih izvora i službenih vozila, neizravne emisije stakleničkih plinova koje su povezane s nabavom i potrošnjom električne, toplinske i rashladne energije te ostale neizravne emisije povezane s ulaznim i izlaznim tokovima materijala i ljudi, potrebnim za odvijanje manifestacije. 

„S ponosom ističemo da smo prošle godine, osim za uspješnu organizaciju sportskog dijela natjecanja, izvrsne ocjene dobili i za naše napore u smanjenju utjecaja na okoliš pa se ove godine planiramo kandidirati za najviši nivo akreditacije u zaštiti okoliša Međunarodne automobilističke organizacije (FIA) i postati ponosnim nositeljem tri zvjezdice, što podrazumijeva poštivanje najviših svjetskih kriterija vezanih uz smanjenje utjecaja na okoliš i intenzivne edukativne interakcije s publikom i drugim ključnim dionicima. Svjesni smo svoje odgovornosti prema zajednicama u kojima se odvija WRC Croatia Rally, kojima želimo biti istinski partner te je upravo to jedan od glavnih razloga radi kojeg smo inicirali suradnju sa stručnjacima Energetskog instituta Hrvoje Požar“, istaknuo je Daniel Šaškin, predsjednik Organizacijskog odbora WRC Croatia Rallyja. 

Svjesni svoje društvene odgovornosti i utjecaja, WRC Croatia Rally će, osim suradnje s Energetskim institutom Hrvoje Požar, tijekom ovogodišnjeg izdanja utrke cijelo vrijeme provoditi i intenzivnu edukativnu interakciju s publikom i drugim ključnim dionicima na svim područjima – od suradnje s lokalnim zajednicama na prikupljanju otpada i identificiranju rizika, do promocije sigurnosti i ekološke vožnje u prometu te očuvanja okoliša i klime nizom drugih aktivnosti poput korištenja alternativnih prijevoznih sredstava i javnoga prijevoza gdje god je to moguće, te carpoolinga gdje nije.  

„Energetski institut Hrvoje Požar želi biti generator promjena prema klimatski neutralnom društvu te stoga pomažemo organizacijama u smanjenju potrošnje energije i ugljičnog otiska. Ne postoji nijedna industrija, tvrtka ni pojedinac kojeg se zelena tranzicija ne dotiče. Industrijske grane i djelatnosti koje najviše doprinose stakleničkim plinovima imaju pred sobom i najveće izazove u energetskoj tranziciji. Upravo prometni sektor jedno je od područja koje zahtijeva značajna ulaganja kako bi dekarbonizirali svoje djelatnosti i uvele principe održivosti, stoga nas izuzetno veseli da ćemo zajedno s kolegama iz WRC Croatia Rallyja zajedno izraditi izračun ugljikovog otiska, ali i definirati ciljeve i mjere za smanjenje ugljikova otiska za WRC Croatia Rally 2023. i naredne godine ove vrhunske sportske manifestacije“, povodom početka suradnje rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar. 

O Ugljikovom otisku

Ugljikov otisak (engl. Carbon Footprint) mjera je emisije ugljikova dioksida i ostalih stakleničkih plinova i s tim povezanih klimatskih promjena. Potrebno je izračunati izravne i neizravne emisije svih stakleničkih plinova zbog ulaznih, internih i izlaznih tokova ljudi, energije i materijala. Iskazuje se kao ekvivalentna emisija ugljikovog dioksida (CO2e), korištenjem potencijala globalnog zagrijavanja. Osim za događaj, ugljikov otisak se određuje još i za organizaciju, proizvod ili projekt.

O WRC Croatia Rallyju      

WRC Croatia Rally održat će se od 21.-24. travnja na 20 atraktivnih brzinskih ispita kroz pet hrvatskih županija – Zagrebačku, Karlovačku, Krapinsko-zagorsku, Primorsko-goransku i Varaždinsku, a ceremonijalni start i cilj te park vozača nalazit će se u Zagrebu. Ove se godine očekuje i rekordan broj gledatelja na nekom od sportskih događanja u zemlji ikada, naime, prema predviđanjima organizatora u posebnim fan zonama i uz stazu natjecanje će pratiti više od 350.000 ljudi, čiji se dolazak očekuje iz zemalja Europe pa i mnogih zemalja svijeta. Na natjecanju u travnju obožavatelji oktanskih atrakcija moći će vidjeti i revolucionarnu novu generaciju hibridnih Rally1 vozila, prvi put predstavljena početkom sezone. Zahvaljujući izvrsnoj organizaciji sportskog i popratnog dijela utrke, uključivši i zaštitu okoliša, Hrvatska je mnogo puta navedena kao osvježenje i pravo iznenađenje u WRC kalendaru, pa su slijedom izvrsnih ocjena za cjelokupni dojam organizatori dobili priliku sklopiti ugovor za organizaciju ovog oktanskog spektakla na tri godine. Značaj i uspjeh ovog događaja prepoznali su i Vlada Republike Hrvatske i Grad Zagreb donijevši odluku o sufinanciranju troškova organizacije natjecanja u 2022. te u narednim godinama.     

O WRC-u     

WRC (World Rally Championship) najpopularnije je automobilističko natjecanje u svijetu uz F1 ove godine slavi jubilarnih 50 godina. WRC redovito prati preko 250 TV postaja i oko 836 milijuna ljudi godišnje u cijelom svijetu. Hrvatska je, nakon dugogodišnjih nadmetanja s puno bogatijim državama, u 2021. po prvi puta dobila priliku organizirati jednu etapu svjetskog prvenstva koja se održala u travnju u Zagrebu i okolici pod nazivom WRC Croatia Rally.

Podijeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Više objava

Kategorije

Arhiva