ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Zagrebački energetski tjedan – Međunarodna konferencija „Pametna energetska rješenja za održivi razvoj“

U Starogradskoj vijećnici Grada Zagreba, 10. svibnja održana je međunarodna konferencija pod nazivom „Pametna energetska rješenja za održivi razvoj“ koja je ujedno predstavljala i središnji program tradicionalnog 8. Zagrebačkog energetskog tjedna. Na međunarodnoj konferenciji prezentirane su teme: nova energetska politika Hrvatske i EU, inovativni elementi poticanja energetske obnove – izazovi i mogućnosti, inovativni mehanizmi financiranja za projekte energetske učinkovitosti – europska i hrvatska iskustva te najbolja iskustva u provedbi projekata energetske učinkovitosti – europska i hrvatska iskustva. U radu konferencije sudjelovali su predstavnici Europske komisije, EASME-a, Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Energetskog instituta Hrvoje Požar, Europske investicijske banke, Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, Hrvatske banke za obnovu i razvitak, Agencije za mobilnost i programe EU, Energy Cities-a, EBRD-a, Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, kao i drugi međunarodni i domaći partneri.
Na samom početku prisutnima su se u uvodnom dijelu obratili Denis Redžepagić, zamjenik voditeljice Odjela za političko izvještavanje i analize Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj, Akademik Mirko Zelić iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Danijel Žamboki, pomoćnik ministra za graditeljstvo i energetsku učinkovitost u zgradarstvu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te na samom kraju i domaćin, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, koji je ujedno i otvorio međunarodnu konferenciju.
Konferencija je započela panelom „Nova energetska politika Hrvatske i EU“ kojim je moderirao Goran Granić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar, a u koju su nas svojim prezentacijama uveli gosti predavači – Goran Granić, Zoran Čogelja iz Znanstvenog vijeća za naftu i plin Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Jasenka Nećak iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike  te Irena Križ Šelendić i Ines Androić Brajčić iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.
Panelom „Inovativni elementi poticanja energetske obnove – izazovi i mogućnosti ” moderirao je Hrvoje Maras iz Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, a u njemu su svojim prezentacijama sudjelovali Anton Kovačev iz Europske investicijske banke, Maja Salapić iz Agencije za mobilnost i programe EU te Dean Smolar izCentra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija.
Panelom „Inovativni mehanizmi financiranja za projekte energetske učinkovitosti – europska i hrvatska iskustva” također je moderirao je Hrvoje Maras, a u njemu su svojim prezentacijama sudjelovali Hrvoje Maras, Hrvoje Galičić iz Hrvatske banke za obnovu i razvitak, Kristina Dely iz Energy Cities-a te Zoran Bogunović iz WeBSEFF/EBRD-a.
Posljednji panel konferencije upoznao nas je s projektima energetske učinkovitosti  na temelju europskih i hrvatskih iskustava. Panelom je moderirala Sanja Malnar Neralić iz Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba, a u njemu su svojim prezentacijama sudjelovali Magdalena Andreea Strachinescu iz Glavne uprave za energetiku – Europska komisija, Marijan Maras iz Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba, Julije Domac iz Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske,  Melita Borić iz Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba, Nives Mornar iz Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba te Tomislav Pukšec s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.
Konferencijom se željelo istaknuti kako je odgovorna Gradska uprava Grada Zagreba odlučna u provedbi mjera energetski održivog razvitka Grada Zagreba pri tome ostvarujući čvrstu i uspješnu suradnju sa svim relevantnim partnerima u zemlji i inozemstvu u cilju ostvarivanja značajnih energetskih i financijskih ušteda te istovremenog smanjenja emisija stakleničkih plinova i štetnog utjecaja na okoliš. Ambiciozne ciljeve Pariškog sporazuma do 2030. i sigurne opskrbe energijom,  može se ostvariti samo sinergijskim djelovanjem uz aktivno sudjelovanje brojnih interesnih skupina, gospodarskih subjekata, obrazovnih i znanstvenih institucija, nevladinih udruga i samih građana što većeg broja ekološki osviještenih gradova Republike Hrvatske i Europske unije.
Vizija razvoja energetike: Kako osmisliti održivu energetsku politiku uključujući aspekte klime, ekonomije i ekologije? – prezentacija dr.sc. Gorana Granića


Preuzeto sa: EKO.ZAGREB.HR

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva