ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

“Zajedničkim snagama možemo osigurati održivu budućnost”

Izvor: Croatia GBC

Na petoj po redu Središnjoj konferenciji o održivoj gradnji, održanoj u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju (Croatia GBC) 24. studenog 2022., u hotelu Sheraton u Zagrebu, okupili su se ključni nacionalni te gostujući međunarodni dionici iz područja održive gradnje, energetske učinkovitosti i zelene ekonomije.

Konferencija o održivoj gradnji je idealna prilika za objedinjavanje i usklađivanje noviteta i perspektiva svih dionika povezanih s građevinskim sektorom koji sinkronizirano kreću u smjeru reguliranja, organiziranja, planiranja, dizajniranja i gradnje zgrada sa smanjenim negativnim utjecajem na okoliš, povećanom gospodarskom vrijednošću i višim stupnjem ugodnog boravka za svoje korisnike, objavio je Croatia GBC.

Konferencija se održala pod posebnim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Zorana Milanovića te je okupila oko 1000 sudionika.

Veliki broj nacionalnih institucija, komora, agencija i udruga dale su podršku u obliku pokroviteljstva i aktivnog sudjelovanja. Među njima je i Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP).

Margareta Zidar, vodeća istraživačica u EIHP-u i glavna projektantica obnove zgrade, govorila je o digitalnoj i zelenoj transformaciji u novim tržišnim okolnostima, zahtjevnosti pre-projektiranja poslovne zgrade za postizanje nZEB standarda, procedurama i financiranju, formiranju Nacionalnog centra za obuku za zgrade gotovo nulte energije i drugim planovima kojima želimo našoj zgradi omogućiti treći život.

Da uhvati zlatnu ribica, njene tri želje za HR bile bi više investicija, više izvora financiranja (i jasnih uputa kako do njih doći) te jednostavnije procedure – za uključivanje građana u energetsku tranziciju.

Cijeli izvještaj možete pročitati na web stranici nZEB centra.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva