ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Dodijeljene godišnje nagrade Zaklade Hrvoje Požar

U Zagrebu, 5. srpnja 2018. godine u glavnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dodijeljene su godišnje nagrade Zaklade Hrvoje Požar. Tom je prilikom dr.sc. Goran Granić u svom uvodnom govoru izjavio: “Po dvadeset i četvrti put nas je okupilo ime velikog čovjeka, profesora Požara simbola izvrsnosti u energetskoj znanosti, i iznimna postignuća nagrađenih: kako naših znanstvenika i inovatora, tako i studenata koji su krenuli putem izvrsnosti na samom početku svojih karijera. Energetika je predivna stručna i znanstvena disciplina koja se odlikuje dinamičnošću, kontinuiranim tehnološkim razvojem, novim idejama i programima, to je nikad završena priča. Vjerujem da će svi nagrađeni, a osobito mladi, dati svoj doprinos tome, prepoznajući se u dinamičnom razvoju energetskog sektora u kojem ima dovoljno mjesta za svaku izvrsnost i kreativnost.”
Na 24. dodjeli nagradu za značajnu stručnu i znanstvenu djelatnost u razvitku energetike dobila je dr. sc. Branka Jelavić voditeljica odjela za obnovljive izvore energije, energetska učinkovitost i zaštita okoliša u Energetskom institutu Hrvoje Požar. Osnovno polje njenog rada su poslovi znanstvenog i stručnog karaktera iz područja planiranja rada i razvoja energetskog sustava. Istraživala je probleme planiranja pogona i razvoja elektroenergetskog sustava, a što uključuje: planiranje osnovnih funkcija baze podataka elektroenergetskog sustava, praktično korištenje sezonskih akumulacijskih bazena, raspodjelu opterećenja u hidroelektranama, raspodjelu opterećenja u dnevnom dijagramu opterećenja, tjedno planiranje raspodjele opterećenja, izradu godišnje elektroenergetske bilance, određivanje liste elektrana kandidata za izgradnju, energetsko-ekonomsku valorizaciju tih kandidata, simulaciju izgradnje prema izabranim scenarijima. Jedan je od pionira uključivanja obnovljivih izvora u energetske analize i planove u energetskom sektoru. Dok su mnogi u energetičari u Hrvatskoj, sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća, s velikom rezervom, vrlo sumnjičavo gledali na budućnost obnovljivih izvora energije, doktorica Jelavić je, s uvjerenjem, uporno, radila na znanstvenim i stručnim analizama i metodama, koje će se u konačnici pokazati kao potpuno ispravne, iako su u to doba samo rijetkima izgledale ostvarive. Stoga se može reći da je to bio jedan vizionarski pristup problematici planiranja energetskog sektora, s naglaskom na obnovljive izvore energije. Drugi vrlo važan segment u energetici, energetska učinkovitost, je također, već dugo godina, u središtu profesionalnog angažmana doktorice Jelavić. Dr. Jelavić, kao voditeljica tima koji se bavi problemima energetske učinkovitosti u EIHP, je dala veliki doprinos u procesu uvođenja energetske učinkovitosti u energetske analize. Sudjelovala je u pripremi i izradi zakonske regulative u tom području, a poseban doprinos je dala u procesu edukacije na polju energetske učinkovitosti. Pokrenuti su razni obrazovni programi, prije svega izobrazba energetskih certifikatora, što je bio preduvjet za masovno provođenje energetskih pregleda. U svemu tome je najistaknutija osoba ispred EIHP bila upravo dr. Jelavić.
Nagradu za inovacije u području energetike dobili su: Mate Rimac, Rimac Automobili i dr.sc. Ante Elez, Končar Generatori i motori d.d., a za popularizaciju energetike doc.dr.sc. Darko Pavlović iz tvrtke Plinacro d.o.o.
Više o dodjeli i nagrađenima saznajte na stranici HED-a.
Popis svih nagrađenih

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva