ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

“Kako pametan grad učiniti energetski učinkovitijim”

“Kako pametan grad učiniti što energetski učinkovitijim” naziv je prezentacije koju je naša istraživačica Maja Božičević Vrhovčak održala na konferenciji “Svijetla budućnost – 8. konferencija o energetski učinkovitoj rasvjeti, pametnim zgradama i gradovima”, koju je 26. siječnja 2023. organizirala Energetika Marketing.

Osim što se dotaknula osnovih info o radu EIHP-u i Centru za kompetencija pametnih gradova (CEKOM) – inovacijskog klastera uspostavljenog u Rijeci uz potporu ESI fondova, Božičević Vrhovčak je naglasak stavila na projekt Smart City Energy & Environment.

Od 2020. godine CEKOM, naime, provodi šest projekata u području informacijsko-komunikacijskih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života građana, a u sklopu gore spomenutog projekta razvija se rješenje za unaprjeđenje energetskih sustava i sustava za praćenje okoliša.

Osnovni cilj je, kao što naslov prezentacije kaže, pametni grad učiniti što energetski učinkovitijim, oslanjajući se pritom na podatke prikupljene u temeljnoj bazi podataka. Razvijeno rješenje omogućava praćenje potrošnje energije i indikatora energetske učinkovitosti te međusobnu usporedbu gradova ili područja u pojedinom gradu. Razvijen je višekriterijski algoritam za planiranje provedbe mjera energetske učinkovitosti, na sustavan i transparentan način.

Nositelj projekta je EIHP, a partneri su Elektrokovina Plus, Apsolon, SmartIS i Hrvatski telekom.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva