ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Ravnatelj EIHP-a na konferenciji “Energetika 2023. – sigurnost opskrbe i cijene energenata”

“Energetika 2023. – sigurnost opskrbe i cijene energenata”, sada već tradicionalna konferencija Jutarnjeg lista, održala se u srijedu 25. siječnja, u Hotelu Esplanade. Na konferenciji je i ove godine sudjelovao ravnatelj EIHP-a Dražen Jakšić, kao i drugi vodeći eksperti iz hrvatskog energetskog biznisa i državne uprave, koji su kroz izlaganja i raspravu tražili odgovore o novim izazovima koji nas očekuju ove i sljedeće godine.

Kada je riječ o energetskoj učinkovitosti, Jakšić je naglasio da je osnovno načelo EU-a učinkovitost na prvom mjestu. “Radili smo scenarij klimatske neutralnosti do 2050., procijenili smo ukupna ulaganja na oko 130 milijardi eura u RH. Najveći dio je ulaganje u zgradarstvo i energetsku učinkovitost. Istinska tranzicija mora se odvijati u svakom kućanstvu i poduzeću, obnovi zgrada, stana, fotonaponskim ćelijama na krovu. To je decentralizacija energetskog sustava, za nekoliko godina imat ćemo stotine tisuća malih proizvođača električne energije. Napravili smo iskorak, povukli sredstva iz fondova te nacionalnih sredstava, međutim, interes je na svim natječajima bio veći od raspoloživih sredstava. Slijedi nam, a i po strategiji obnove zgrada, trebamo obnoviti 3,5 posto godišnje, što zahtijeva puno veća sredstva i puno malih projekata.

Što se tiče klimatske neutralnosti, napomenuo je da su potrebna velika ulaganja, a velik je i interes investitora. “Usprkos svemu možemo reći – ipak se kreće. Imamo 2 TWh iz vjetra, udio raste, u neposrednoj potrošnji je 37 posto iz obnovljivih izvora, no podbacili smo u krovnim panelima na kućanstvima, praktički smo na dnu, a postoji neiskorišten potencijal. Treba dati potporu kućanstvima, država to i najavljuje. Treba educirati građane”, poručio je ravnatelj EIHP-a.

Cijeli izvještaj možete pročitati na portalu Jutarnji.hr.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva