ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Krenuo novi projekt USES4HEAT

U prosincu 2023. pokrenut je projekt USES4HEAT kako bi se omogućila dekarbonizirana i pouzdana opskrba grijanjem putem inovativnih rješenja za sezonsko skladištenje toplinske energije.

USES4HEAT je dobio više od 9,7 milijuna eura sredstava iz EU programa Horizon Europe i traje do studenog 2027. godine. Voditelj projekta za EIHP je dr. sc. Hrvoje Dorotić, a partner na projektu iz Hrvatske je i HEP. Zajednički će se istražiti korištenje geotermalne i solarne energije u kombinaciji sa sezonskim toplinskim spremnicima za dekarbonizaciju centraliziranog toplinskog sustava (CTS) u Zagrebu.

UKRATKO O PROJEKTU:

USES4HEAT će demonstrirati dvije inovativne, isplative, velike jedinice sezonskog podzemnog skladištenja toplinske energije za maksimiziranje dostupnosti i otpornosti opskrbe grijanjem, značajno smanjujući gubitak energije i utjecaj na okoliš. Te dvije jedinice će biti u potpunosti povezane s velikim toplinskim mrežama koje mogu akumulirati različite održive izvore topline.

Postizanje klimatski neutralnog gospodarstva do 2050. veliki je izazov koji zahtijeva dekarbonizaciju europskog grijanja i hlađenja. U tom smislu, daljinsko grijanje i hlađenje prepoznato je kao ključno rješenje jer omogućuje integraciju obnovljivih izvora energije i korištenje različitih oblika otpadne topline, pridonoseći stabilnosti energetskih sustava. Kako bi se u potpunosti iskoristio ovaj neiskorišteni veliki potencijal toplinske mreže, bit će ključna široka implementacija i integracija sezonskih rješenja skladištenja toplinske energije.

USES4HEAT će doprinijeti čistoj i održivoj tranziciji energetskog i prometnog sektora prema klimatskoj neutralnosti olakšanoj inovativnim međusektorskim rješenjima, razvijajući i demonstrirajući rješenja koja bi se također mogla iskoristiti za druge sektore.

Više o projektu možete pročitati OVDJE.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva