ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Može li se Cres obraniti od “visokog mora”?

Podizanje razine mora sve češće pogađa stari dio grada Cresa, a sasvim je izgledno da će taj problem u budućnosti postati još ozbiljniji. Kako bi se ta tema proučila sa svih aspekata, Otočna razvojna agencija, na poticaj Grada Cresa, a uz potporu Županijske lučke uprave Cres i Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP), organizirala je znanstveno-stručni skup “Mogućnosti obrane povijesne jezgre grada Cresa od olujnih uspora i visokih plima”, koji se održao 30. studenog 2023. u palači Moise.

Na skupu su predstavljena strana iskustva, studije i rješenja te su održana zanimljiva predavanja vrhunskih stručnjaka koji su pojasnili što se točno događa kod podizanja razine mora, kako će se ta pojava razvijati u budućnosti te predložili razne mjere za obranu od “visokog mora”.

Skup je zaključen okruglim stolom na temu “Potencijali i prepreke za realizaciju praktičnog rješenja za sprječavanje plavljenja creske gradske jezgre”, koji je moderirao EIHP istraživač Ilja Drmač. Neki od zaključaka okruglog stola bili su da nedostaje točnih podataka zbog čega treba hitno postaviti mjerne stanice te da s rješenjima ne treba brzati jer klimatske promjene dolaze polako.

Uzgred, podizanje mora je tema koju je EIHP obradio u sklopu izrade SECAP planova (projekt Response) te se istom bavi u sklopu projekta MISSION CE CLIMATE.

Više o događaju možete pročitati OVDJE.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva