ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Održano 15. savjetovanje HRO CIGRE

U Šibeniku je od 7. do 10. studenog 2021. godine održano 15. Savjetovanje HRO CIGRE (Hrvatskog ogranka Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave), koje je okupilo više od tisuću sudionika.

Na Savjetovanju je prezentirano 235 recenziranih radova/referata od ukupno 500 autora koji su održani na radnim sastancima 16 studijskih odbora specijaliziranih za različita područja elektroenergetskog sustava i opreme.

U okviru ovog savjetovanja održali su se i sastanci posebnih Sekcija HRO CIGRE te prigodna predavanja:

  • Sekcija Žene u inženjerstvu HRO CIGRE,
  • Sekcija Mladi inženjeri HRO CIGRE,
  • Sekcija za suradnju s udrugama koje se bave obnovljivim izvorima energije,
  • Sekcija New generation network.

Ovogodišnji skup imao je i povijesnu važnost jer se održao na nekoliko važnih obljetnica. Prije točno 100 godina osnovan je CIGRE kao međunarodna organizacija sa sjedištem u Parizu i održana je prva međunarodna konferencija o elektroenergetici. Nadalje, prije 70 godina započelo je djelovanje CIGRE-a u Hrvatskoj, a prije 30 godina je HRO CIGRE počeo samostalno djelovati. Isto tako, ove se godine obilježava i 165 godina od rođenja Nikole Tesle, spomenutih 100 godina poslovanja Končara, 135 godina poslovanja Siemensa i 70 godina objavljivanja časopisa ‘Journal of Energy’ (ranije ‘Energija’).
Na svečanosti su uručena 32 priznanja za uspješan rad, priznanja i nagrade za životno djelo, a dodijeljene su i povelje poduzećima koja su HRO CIGRE pratila dugi niz godina kao sponzori i izlagači. Među dobitnicima su i djelatnici EIHP-a:


 

Doc. dr. sc. Mladen Zeljko, pomoćnik ravnatelja za zajedničke poslove

Mladen Zeljko

Dr. sc. Minea Skok, stariji istraživač, predsjednica Znanstvenog vijeća EIHP-a

Dipl. ing. el. Tomislav Baričević, zamjenik voditelja Odjela za prijenos i distribuciju energije

Tomislav Baričević

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva