ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Postavljena je međunarodna platforma CE-HEAT za iskorištavanje otpadne topline

Postavljena je međunarodna platforma CE-HEAT za iskorištavanje otpadne topline

Alati koji se nalaze na web stranici (www.waste-heat.eu) omogućavaju korisnicima pregled i procjenu potencijala otpadne topline na određenom području. Alat obuhvaća Sloveniju, Furlaniju-Julijsku krajinu (Italija), Hrvatsku, Češku, Donjošlesko vojvodstvo (Poljska) i Tiringiju (Njemačka).
S obzirom da platforma predstavlja podršku potencijalnim investitorima za procjenu održivosti projekata iskorištavanja otpadne topline, unutar platforme integrirani su sustav za podršku pri odlučivanju i kalkulator otpadne topline. Nakon što korisnik unese potrebne podatke o energiji i energentima, alat vrši analizu tehničkih i ekonomskih parametara te pruža korisniku preliminarnu procjenu financijske i tehničke opravdanosti projekta, odnosno investicijskog ulaganja.
Unutar platforme izdvojeni su primjeri projekata za iskorištavanje otpadne topline koji su uspješno provedeni (primjeri dobre prakse) i pružen je pregled legislativnih i financijskih okvira za područje obuhvaćenim projektom.
Platforma je ključni rezultat suradnje na CE-HEAT projektu, financiranog iz programa Interreg Central Europe s ciljem poticanja međuregionalne suradnje na području Središnje Europe u svrhu rješavanja zajedničkih izazova.

 
 

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva