ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Radionica o primjeni mjera energetske učinkovitosti u obnovi zgrada sa statusom kulturnog dobra

Energetski institut Hrvoje Požar organizira radionicu o primjeni mjera energetske učinkovitosti u obnovi zgrada sa statusom kulturnog dobra, koja će se održati u sklopu Programa stručnog usavršavanja sudionika u gradnji, 21. studenog 2023., u Mozaik event centru, Slavonska avenija 6/2, Zagreb, od 13:30 do 15:30 sati.

Zgrade sa statusom kulturnog dobra čine veliki udio zgrada oštećenih u potresu te je rizik od nedostizanja ciljeva dekarbonizacije bitno veći nego kod ostalih zgrada. Uz realna ograničenja u pogledu zaštite kulturnog dobra, postoji i neformalno ograničenje koje je rezultat redukcije očekivanja, i prilagođavanja „sigurnim“ rješenjima obnove.

Cilj radionice je razmjena znanja i iskustva projektanata i konzervatora koji su sudjelovali u obnovi zgrada sa statusom kulturnog dobra, utvrđivanje poteškoća na koje su nailazili tijekom projektiranja te kako ih rješavati u budućnosti. Tijekom okruglog stola projektanti će se osvrnuti na specifičnosti poziva „Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra“, kako se primjenjuju mjere energetske učinkovitosti  te u kojem dijelu su potrebne smjernice Ministarstva kulture i medija.

Radionica je dio projekta „Podrška provedbi mjera zelene tranzicije u okviru hrvatskog NPOO-a u području obnove zgrada oštećenih potresima” financiranog sredstvima Europske unije putem Instrumenta tehničke potpore. Korisnik projekta tehničke pomoći je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a implementacijsku podršku pruža Europska banka za obnovu i razvoj u suradnji s Glavnom upravom Europske komisije za potporu strukturnim reformama (DG REFORM).

AGENDA

5 minUkratko o projektu i trenutnim rezultatima
Energetski institut Hrvoje Požar: Toni Borković
10 minIzazovi obnove kulturne baštine – iskustvo provedbe projekata obnove javnih zgrada u okviru NPOO
Ministarstvo kulture i medija: Mirna Sabljak
20 minProjekti obnove javnih zgrada
Muzej za umjetnost i obrt: dr.sc. Alan Braun, dipl.ing. arh., viši predavač na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu
Hotel Palace: Frane Slišković, dipl. ing. arh. i Pavle Kosturin dipl. ing. arh.
Elektra – Gundulićeva: Azra Suljić, dipl. ing. arh.
10 minNove tehnologije i materijali u zgradama pod spomeničkom zaštitom: doc. art.  Mateo Biluš, dipl. ing. arh, docent na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu
60 minOkrugli stol

Moderator: Toni Borković
Ministarstvo kulture i medija: Mirna Sabljak
Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu: Alan Braun, Mateo Biluš, Tomislav Vidović
Projektanti: Azra Suljić
Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode: Sanja Veršić

S velikim zadovoljstvom Vas pozivamo da se aktivno uključite na radionicu i svoje sudjelovanje potvrdite putem PRIJAVNICE.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva