ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Dostupan je novi alat za analizu rizika i usporedbu pokazatelja u ugovorima o energetskom učinku

Skupina međunarodnih stručnjaka razvila je inovativnu metodologiju kako bi se potpomognuo razvoj investicija u energetsku učinkovitost i održivost uslužnog sektora.

Iako postoji značajni potencijal energetske učinkovitosti u uslužnom sektoru na području južne Europe uočava se smanjena mogućnost financiranja kao preduvjet realizacije investicija korištenjem ugovora o energetskom učinku. Jedan od glavnih razloga tome je nedostatak ujednačenog pristupa prilikom razvoja i evaluacije projekata te visoki transakcijski troškovi proizašli iz nekonzistentnih procjena rizika i ocjena mogućih energetskih ušteda.
Kroz ugovore o energetskom učinku moguće je osigurati vanjsko financiranje bez povećanja duga te usluge specijaliziranih tvrtki korištenjem visokoučinkovite opreme. Time se klijentima smanjuju dugoročni troškovi poslovanja, povećava vrijednost imovine i održivost. Navedeni pristup je posebno značajan kod klijenata koji su vlasnici prostora koji koriste, poput hotela, restorana, uredskih zgrada i slično. U specifičnim slučajevima, ugovori o energetskom učinku mogu pokazati zadovoljavajuće rezultate i kod prostora u najmu poput trgovačkih centara.
Novi alat za analizu rizika i usporedbu pokazatelja, baziran na postojećoj Green Rating™ metodologiji te razvijen od strane Bureau Veritasa, dostupan je kao potpora razvoju projekata baziranih na energetskom učinku. Standardizirani pristup zgradama te mogućnost izrade modela za preko 40 mjera energetske učinkovitosti (i korištenja obnovljivih izvora energije), Green Rating™ alat služi za jasnije razumijevanje rizika i dobiti analiziranih projekata, čime se podiže nivo transparentnosti i povjerenja u rezultate projekta između svih dionika na tržištu.
Alat je moguće koristiti od strane vlasnika nekretnina u uslužnom sektoru za identifikaciju prioritetnim mjera povećanja energetske učinkovitosti kao i kod dubinske energetske obnove zgrada sa ciljem jednostavnijeg pristupa izvorima financiranja iz banaka, fondova ili u budućnosti distributera energije. Financijske institucije mogu pomoću alata ocijeniti razinu rizika te evaluirati pojedine tehničke mjere, odnosno opremu uključenu u investiciju. Glavna prednost razvijenog alata je standardiziran pristup te činjenica da je postupak certificiran od nezavisne treće strane, u ovome slučaju Bureau Veritasa.
Alat i metodologija su razvijeni u sklopu inicijative Trust EPC South, sufinancirane od strane Obzor 2020 programa Europske komisije. Inicijativa, koordinirana od strane španjolske tvrtke Creara uz doprinos devetero partnera iz Hrvatske, Francuske, Grčke, Italije, Portugala i Španjolske, ne samo da razvija alat i metodologiju za poticanje razvoja tržišta ugovora o energetskom učinku, nego potiče i dijalog između ključnih dionika na tržištu u svim prije navedenim zemljama.
Trust EPC South konzorcij poziva sve zainteresirane vlasnike nekretnina, kao i financijske institucije zainteresirane za ulaganja u energetsku učinkovitost i održivi razvoj, koji bi testirali novi alat da se jave na kontakt info@trustepc.eu za dodatne informacije.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva