ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Nova energetska oznaka od danas na tržištu

Ne mijenjaju se uređaji niti njihova potrošnja energije nego je novi način označavanja.
Europska unija od 1. ožujka 2021. godine uvest će za dio kućanskih uređaja nove i poboljšane energetske oznake. Od uvođenja na tržište 1994. godine, energetska oznaka jedna je od najuspješnijih inicijativa Europske unije za potrošače, pomažući im odabir energetski učinkovitih proizvoda, istovremeno dajući važan doprinos postizanju energetskih i klimatskih ciljeva EU.
Tijekom posljednjih 25 godina, oznaka je uspješno podržavala potrošače u uštedi energije i smanjenju troškova. Za različite grupe proizvoda energetska učinkovitost poboljšana je za više od 80%, čime je postignuta, u nekim slučajevima, ušteda od par tisuća kuna tijekom životnog vijeka proizvoda. Da bi nastavila s ovom uspješnom pričom, EU sada uvodi izmijenjenu, još transparentniju oznaku kako bi u budućnosti pružila još učinkovitije smjernice za potrošače.
Ušteda energije od A do G
Trenutna ljestvica od A+++ do G mijenja se, jednostavnijom za upotrebu, od A do G bez znakova plus (+). Od ožujka nova će oznaka biti uvedena za hladnjake, zamrzivače, perilice rublja, kombinirane perilice sušilice, perilice posuđa, televizore i elektroničke zaslone. Izvori svjetlosti slijede u rujnu. Za sve ostale grupe proizvoda, poput split sustava, nove će oznake biti uvedene naknadno.
Nove oznake temelje se na djelomično promijenjenim metodama izračuna i standardima ispitivanja. Na primjer, prosječna godišnja potrošnja energije više nije dio oznake za većinu grupa proizvoda. Umjesto toga, potrošnja energije sada se gleda po radnim satima ili radnim ciklusima. Ovo je transparentnije i omogućuje jednostavan pojedinačni izračun za različite scenarije primjene. Međutim, to također znači da se vrijednosti iz stare i nove oznake ne mogu izravno uspoređivati.
Novi sustav potrošačima pojednostavljuje orijentaciju. Istodobno, izmijenjena ljestvica označavanja bit će poticaj proizvođačima da stvaraju još inovativnije, energetski učinkovite proizvode.
Kada će se oznake promijeniti?
Između 1. i 18. ožujka distributeri će predstaviti nove oznake za prve grupe proizvoda. Stari modeli proizvoda, koji se rasprodaju tijekom sljedećih mjeseci, možda još uvijek nose staru oznaku, ali neće se više smjeti prodavati nakon studenog 2021. godine.
Za izvore svjetlosti nova energetska oznaka bit će uvedena 1. rujna 2021.
Za prodaju na daljinu (prodaja preko interneta) energetska oznaka mora biti prikazana pored cijene proizvoda ili, pak, razred energetske učinkovitosti mora biti prikazan u “strelici u boji” s poveznicom na odgovarajuću energetsku oznaku.
Baza podataka i web alat
Svi proizvodi koji imaju novu oznaku registrirani su u EU bazi podataka o proizvodima (EPREL), koja pruža dodatne informacije o proizvodu koji nisu na samoj oznaci. Potrošači mogu pristupiti tim informacijama putem novog intuitivnog i jednostavnog alata za web aplikacije koji je razvijen u sklopu projekta Label2020.
Pomoću ovog alata kupci mogu pristupiti i usporediti podatke o operativnim troškovima i funkcionalnim značajkama ili mogu tražiti najučinkovitije proizvode. Alat će biti dostupan u ožujku, nakon prebacivanja na novu oznaku.
Više informacija o oznaci dostupno je na web stranici  hr.label2020.eu  koja nudi smjernice i alate za potrošače, trgovce i druge zainteresirane strane.
Za građane, najnovije informacije mogu se pronaći i društvene mrežama.(Facebook, Instagram, Youtube i Linkedin).
Dva kratka video materijala koja objašnjavaju sve promjene na novoj oznaci pogledajte, i slobodno podijelite, na Youtube kanalu.
 
O projektu Label2020
Energetski institut Hrvoje Požar u suradnji sa partnerima provodi LABEL2020 međunarodni projekt koji financira Europska komisija kroz program Obzor 2020, a koordinira Austrijska energetska agencija za 16 država članica Europske unije. Njegova je svrha pružanje učinkovitih informacija o novim energetskim oznakama za kućanske uređaje potrošačima, distributerima i proizvođačima te podrška svim dionicima u prelasku na nove oznake.
 

 
Osobe za kontakt:
Marko Bišćan
Voditelj projekta
 
Savska 163, Zagreb, Hrvatska
Tel: 099/ 5326 164
e-mail:mbiscan@eihp.hr
www.eihp.hr
 
……………………………………………………….
Martina Komerički
Voditeljica komunikacija projekta
 
Gsm: 099 5326118
Savska 163, Zagreb, Hrvatska
e-mail:mkomericki@event-roster.com

Podijeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Više objava

Kategorije

Arhiva