ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Predstavljanje projekta REPLACE na završnoj radionici u sklopu projekta JOINT SECAP

U srijedu 23. lipnja 2021. u kongresnoj dvorani Hotela Jadran u Rijeci, održana je završna radionica u okviru projekta „JOINT SECAP – Zajedničke strategije prilagodbe klimatskim promjenama u obalnim područjima“. Organizatori događaja su Primorsko-goranska županija (UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima) i Regionalna energetska agencija Kvarner. Događanju su nazočili predstavnici jedinica lokalne samouprave i povezani dionici koji su sudjelovali u razvoju prvog zajedničkog Akcijskog plana energetski i klimatski održivog razvitka (Zajedničkog SECAP-a) u Primorsko-goranskoj županiji, a koji obuhvaća područje gradova Kastva i Opatije te općina Čavle, Matulji i Viškovo.
Zajedničkim SECAP-om analizirana je energetska potrošnja na području uključenih gradova i općina, rizici i ranjivosti od utjecaja klimatskih promjena, godišnje emisije CO2 u sektorima zgradarstva, javne rasvjete i prometa te su predložene konkretne mjere s ciljem prilagodbe učincima klimatskih promjena i smanjenja emisija CO2 za najmanje 55% do 2030. godine u skladu s ciljevima EU. Ukupna vrijednost projekta je 2,09 milijuna EUR, pri čemu se 85% sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Na radionici je u ime EIHP-a sudjelovala Antonia Tomas Stanković, koja  je u drugom dijelu događanja održala prezentaciju o projektu REPLACE, čiji je cilj podržati europske energetske, klimatske, okolišne, gospodarske i socijalne ciljeve do 2030. i 2050. godine, poticanjem postupne zamjene neučinkovitih i zastarjelih sustava grijanja i hlađenja s novim, energetskim učinkovitijim sustavima koji se temelje na obnovljivim izvorima energije.
 

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva